Volledig scherm
De drie rivalen: Monasch, Samsom en Asscher © ANP/Fotomontage AD

Monasch wil weten of PvdA-leiding Asscher en Samsom voortrekt

UpdateKandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch vraagt om uitleg van de partijleiding van de PvdA. Hij wil weten of het bestuur inderdaad geheime afspraken heeft gemaakt met zijn concurrenten Lodewijk Asscher en Diederik Samsom, zoals deze krant vandaag schrijft. Partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat iedere kandidaat een eerlijke kans krijgt.

Uit een reconstructie van de aanloop naar de kandidatuur van Asscher blijkt dat de PvdA-top vooraf heeft uitgedacht hoe de lijsttrekkerschapsverkiezing moet verlopen. Partijvoorzitter Spekman zag een strijd tussen Asscher en Samsom wel zitten en had al bepaald hoeveel debatten er moeten komen.

In een reactie laat een woordvoerder van Spekman weten dat hij met iedere mogelijke kandidaat contact opneemt. ,,Zo gauw bekend is dat iemand overweegt om zich te kandideren, neemt Hans contact met hem of haar op. Zoals dat ook met Jacques is gebeurd.'' 

Benadeeld
Het PvdA-bestuur zou verrast zijn geweest door de aankondiging van Monasch, die zich vorige week ook kandidaat stelde. Bij zijn eerste toespraak klaagde Monasch al dat de ,,procedure om lijsttrekker te worden is ontworpen voor Asscher en Samsom". 

Uit informatie van het AD blijkt nu dus dat deze uitspraak meer dan een vermoeden was. Toen Asscher om meer invloed vroeg op het verkiezingsproces, heeft hij die van Spekman gekregen. Monasch voelt zich benadeeld en heeft om uitleg gevraagd bij de partijvoorzitter.

Overigens heeft Asscher zijn kandidaatschap officieel nog niet eens aangekondigd. Dat doet hij vanmiddag pas, als hij een toespraak houdt op de Amsterdamse vmbo-school Calvijn.

Volgens Monasch staat de bekendmaking van Asscher in een vreemd licht door het nieuws over het reilen en zeilen binnen de partij.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.