Volledig scherm
PREMIUM
© Arie Kievit

Na zes jaar weer bij elkaar

Plekken van hoopDit jaar werd gekenmerkt door aanslagen, een coup en het overlijden van grote artiesten. Maar er was ook hoop: mensen werden gered en uit de brand geholpen Vandaag: Lisa Lamoree maakte het onmogelijke mogelijk voor de Somalische Amran. Ze startte een crowdfundingsactie, waardoor Amran na zes jaar herenigd kon worden met haar kinderen.

Quote

De kans dat ze ze ooit weer zou zien, was miniem

Lisa Lamoree

Spreken doet Amran vooral met haar handen. Handen die ze tijdens het gesprek een aantal keren ten hemel richt. 'Alhamdulillah', klinkt het dan. 'Dank u God'. Handen waarmee ze de rug streelt van haar jongste zoon Ibrahim (11), na vele jaren van afwezigheid weer terug in haar leven.

2016 is een jaar van onverwacht geluk voor Amran Abdi Mohammed (44). Zes jaar lang bewoont de Somalische moeder in haar eentje een flat in Bodegraven. Al die tijd helpt één gedachte haar door de dag: de droom van een weerzien met haar eigen kinderen en de kinderen van haar broer, na zijn dood ook aan haar zorg toevertrouwd.

Een droom met nauwelijks reële kans van slagen: weduwe Amran verlaat in 2009 de chaos van haar geboortestreek Dinsoor, Somalië. Verjaagd door de terreur van de militante al-Shahaabbeweging en de plotselinge komst van een stamlid, die haar eerst het vee en daarna het resterende land afhandig maakt.

Een reisagent regelt een vlucht naar Europa en belooft de kinderen later haar kant op te sturen. Een belofte waar hij zich niet aan houdt, waardoor de kinderschare zonder moeder jarenlang noodgedwongen samen in een flatje in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba woont. Het zevental naar Nederland halen? Onbetaalbaar en organisatorisch volstrekt onhaalbaar voor Amran.