Volledig scherm
© epa

Na zikavirus bedreigt ook 'superbacterie' Rio

In Brazilië is het aantal zikabesmettingen minder dan twee maanden voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aanzienlijk gedaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ricardo Baros gemeld. Uit studies blijkt echter wel dat er nog gezondheidsrisico's zijn in Rio, waar in het water een gevaarlijke antibioticaresistente 'superbacterie' werd aangetroffen, aldus persbureau Reuters.

Volledig scherm
© epa

Tussen februari en mei daalde het aantal besmettingen met het zikavirus met 87 procent, aldus de minister. Dat komt onder meer door het koelere weer en de massale bestrijding van de Aedes aegypti-mug, die het virus verspreidt. Het besmettingsrisico voor de atleten en de bezoekers van de Olympische Spelen zou dan ook minimaal zijn.

Een groep van 150 experts had in een open brief naar de Wereldgezondheidsorganisatie eind mei nog opgeroepen om de Olympische Spelen te verplaatsen of uit te stellen vanwege het zikavirus, dat ernstige hersenafwijkingen kan veroorzaken bij ongeboren baby's. De WHO liet daarop weten dat ze het onnodig vindt om de Spelen te verplaatsen, maar heeft het noodgevallencomité van de Olympische Spelen wel gevraagd om tijdens een speciale vergadering een mogelijke aanbeveling op te stellen voor een verplaatsing van de Spelen. De risico's worden vanwege 'de huidige internationale bezorgdheid' onderzocht, aldus WHO-directeur Margaret Chan.

Al in 2014 raakte bekend dat die superbacterie aanwezig was in het water van Guanabara Bay, waar in augustus zeil- en windsurfwedstrijden worden gehouden. Uit een recente studie blijkt bovendien dat ook voor het wereldberoemde strand van Copacabana, waar het openwaterzwemmen en de triatlon plaatsvinden, dergelijke bacteriën leven. Bovendien wordt de bacterie in steeds meer waterstalen aangetroffen. Uit een andere studie blijkt dat de verspreiding van de bacterie onder meer gebeurt via het afvalwater van de ziekenhuizen en de huishoudens, dat in de rivieren wordt gedumpt.

Volgens de organisatoren van de Spelen zijn de autoriteiten verantwoordelijk voor de controle van het water. Echter het testen van water op de superbacterie is niet in de protocollen opgenomen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement