Nederlander die gebedsdienst in Myanmar verstoorde zegt 'sorry'

Klaas Haytema uit Wons, die in Myanmar vastzit nadat hij tijdens een boeddhistisch ritueel de stekker uit een versterker trok, heeft spijt betuigd in een video van BBC Burmese. Hij zegt niet te hebben geweten dat hij met zijn daad een religieuze ceremonie verstoorde. De versterker werd door monniken gebruikt bij een gebedsdienst. Hem wordt heiligschennis verweten.

De versterker hing vlakbij Haytema's kamer in de Four Rivers B&B in de wijk Maha Aung Myay. Vanwege de herrie die dat veroorzaakte, liep Klaas omstreeks 10 uur 's avonds naar buiten en trok nietsvermoedend de stekker uit een installatie. Terug in de kamer, dook ineens de politie op. Haytema werd 'voor zijn eigen veiligheid' meegenomen. Een menigte dreigde het hostel te bestormen.

Moe en boos
Haytema zou niet hebben geweten dat de samenkomst een boeddhistisch karakter had, zo zei hij vandaag voor de rechter. Ook bood hij zijn excuses aan. Naar eigen zeggen was hij moe en ging slapen. Hij werd boos na wakker te zijn geworden door de versterkte gebedsteksten. Een deelnemer aan het gebed zei dat het een gewoonte is om tijdens het vasten 's avonds preken voor te dragen. ,,Slechts een dag in een periode van drie maanden.''

De Nederlander verbleef een nacht in een politiecel en werd daarna overgebracht naar de gevangenis. Daar wacht hij nu de gang naar de rechter af.  In de aanklacht staat dat Klaas met zijn schoenen aan een heilige plaats betrad en er het gebed verstoorde. De heiligschennis zou hem een straf van twee jaar kunnen opleveren.


Hoewel sommige Myanmarezen verontwaardigd zijn door Haytema's actie is de kans dat hij daadwerkelijk de cel indraait klein. Volgens de vader van Klaas krijgt hij mogelijk een boete opgelegd en moet hij het land uit. Ook NOS-correspondent Michel Maas verwacht niet dat de Nederlander een celstraf krijgt. Morgen moet Haytema opnieuw naar de rechter.