Volledig scherm
Het slachtoffer is niet in levensgevaar © Screenshot Dailymotion

Nederlander gearresteerd voor uitsteken ogen Afrikaan

UpdateDe Afrikaanse man wiens ogen werden gisteren werden uitgestoken in Brussel, had ruzie met leden van de Djiboutiaanse gemeenschap. Dat melden Belgische media. Er is inmiddels een verdachte aangehouden.

Quote

De man is buiten levensge­vaar

Woordvoerder parket

Het 33-jarige slachtoffer werd rond 03.00 uur gevonden op straat. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde de gruwelijke aanval wel. Zijn ogen werden in de buurt van het plaats delict teruggevonden.

De politie heeft inmiddels een 32-jarige verdachte aangehouden. Het gaat om een man van Afrikaanse afkomst. Hij komt uit Nederland, maar woonde in België. De man zou zaterdagmiddag om ,,politieke en culturele redenen" een discussie hebben gehad met het slachtoffer. Het slachtoffer was volgens de krant La Capitale in Brussel voor een politieke vergadering van de Djiboutiaanse gemeenschap en zou daar vanwege een politiek meningsverschil zijn uitgezet.

Scheermes
De activist werd vervolgens aangevallen door vier mensen. Nadat hij op zijn gezicht was geslagen en in zijn maag gestoken, werd hem volgens zijn familie te verstaan gegeven dat hij geen kritische teksten over hen meer op Facebook mocht zetten. Vervolgens werd hij met een scherp mesje, mogelijk een scheermes, in zijn ogen gestoken.

Agenten troffen de Nederlander zondagmiddag bij toeval aan in een ziekenhuis waar hij zich liet behandelen en hielden hem aan. Hij komt later op de dag voor de onderzoeksrechter. Het onderzoek is nog in volle gang, aldus het parket. Dat heeft ook gevraagd om een onderzoek naar A.'s psychische gesteldheid.

Toeval
Toen de politie ter plaatse kwam, was het Afrikaanse slachtoffer nog bij bewustzijn. Hij vertelde de politie wie hem had aangevallen. Toch werd de verdachte pas gistermiddag bij toeval opgepakt. 

Dat gebeurde toen agenten een bezoek aan het ziekenhuis brachten in verband met een ander misdrijf. Zij liepen de verdachte tegen het lijf, die zich liet behandelen voor de verwondingen die hij had opgelopen bij de vechtpartij. Hij zegt zich niets van het voorval te kunnen herinneren.

Het slachtoffer ligt ook nog in het ziekenhuis. ,,De man is buiten levensgevaar", liet een woordvoerder van de Belgische justitie weten. ,,Maar hij moet nog enkele operaties ondergaan voor hij verhoord kan worden."