Nederlandse muziek mee op ruimtemissie NASA

Muziek van de Nederlandse componist Roland Kuit gaat de ruimte in. Zijn werk is geselecteerd voor de OSIRIS-REx-missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Volledig scherm
Roland Kuit tijdens het componeren © Roland Kuit

Kuit maakt experimentele muziek en richt zich vooral op modulaire klanksynthese, een speciale manier om geluid op te wekken en vorm te geven. NASA koos voor de muziek van Kuit, omdat de verkenning van de ruimte een inherent creatieve bezigheid is volgens het ruimteagentschap.

Kunst
De muziek die Kuit componeerde, heeft de toepasselijke naam Rocket Science gekregen. De muziek is op een chip gezet die vervolgens op de bestemming van de missie wordt achtergelaten. De chip wordt met zonne-energie gevoed en zendt een audiosignaal uit.

Kuit hoopt dan ook dat zijn werk nog ,,millennia'' te horen zal zijn. De componist vertelt aan deze site dat zijn werk is gekozen omdat hij in februari een oproep van NASA beantwoordde. Hij kreeg eind juni te horen dat zijn muziek meemocht met de missie, iets wat hij prachtig vindt. ,,Ik vind het geweldig dat de NASA ervoor kiest om een kunstvorm als muziek de ruimte in te sturen, omdat kunst ons onderscheidt als mens van andere levensvormen."

Asteroïde
NASA stuurt de muziek mee in de ruimtesonde OSIRIS-REx naar de asteroïde Bennu, die uit de vroegste periode van ons zonnestelsel stamt. Doel van de missie is monsters van de asteroïde te verzamelen. Als alles voorspoedig verloopt keert de sonde in 2023 terug op aarde. De hoop is dat er op Bennu deeltjes worden gevonden die meer inzicht geven in het ontstaan van leven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement