Volledig scherm
De Nobelprijs voor de Vrede. © ANP

Nobelprijs voor de Vrede: dit zijn de kanshebbers

Met zoveel oorlog en ellende zou je denken dat de Nobelprijs voor de Vrede ook wel een jaartje in de kast kan blijven. Toch wordt de eervolle prijs morgen uitgereikt. Wie verdienen hem?

poll

Wie verdient de Nobelprijs voor de Vrede?

  • Reddingswerkers in Syrië (57%)
  • De Griekse eilandbewoners (18%)
  • Yezidi-meisje Nadia Murad (17%)
  • Saudische blogger Raif Badawi (8%)
7833 stemmen

Verdient de wereld dit jaar een Nobelprijs voor de Vrede? Met al het menselijk leed maakt zij zich ook in 2016 zo belachelijk dat de uitreiking eerder een belediging is van de vrede. Maar ondanks alle dieptepunten, voorop de strijd in Syrië, gun je sommige organisaties en mensen de Nobelprijs. Omdat zij een lichtend voorbeeld zijn voor die duurzame vrede waar de wereld zo enorm om verlegen zit. Vier kandidaten die het verdienen om morgen te winnen:

Volledig scherm
De Witte Helmen in actie. © AP

Witte Helmen
Dag na dag riskeren de Witte helmen in Syrië hun leven om dat van anderen te redden. Dat zijn er meer dan 60.000. De 'alternatieve' Nobelprijs, de Right Livelihood Award, hebben ze al. Maar de echte Nobelprijs zou pas de kroon zijn op hun werk. Vooral in Aleppo verrichten de vrijwilligers heldendaden. Na elk bombardement zoeken ze in de rokende puinhopen naar overlevenden. De Witte Helmen tellen 3000 burgers, onder wie bakkers en kleermakers. Sinds hun oprichting in 2013 hebben zij zelf 141 leden verloren. Dictator Basher al-Assad bombardeert hun filialen omdat de Witte Helmen 'partijdig' zijn. ,,We voelen ons ontzettend eenzaam', zegt hun leider, Raed al-Saleh.

Volledig scherm
Vluchtelingenkinderen op het Griekse eiland Chios. © AP

De Griekse eilanders
Als vluchtelingen opgejaagd wild worden en de Middellandse Zee verandert in een kerkhof valt het beetje menselijkheid dat er nog is, snel op. In twee gedaanten: als eilandbewoners van Lesbos, Chios, Kos, Leros en Samos, en als particuliere organisatie die mensen redt op de Middellandse Zee. De Griekse 'eilanders' gaan bijna kopje onder door de vluchtelingenstroom vanuit Turkije. Hun leefgebied is één groot detentiekamp geworden maar zij blijven gastvrij voor al die mensen. Ook Moas omarmt vluchtelingen. Letterlijk. De organisatie, opgericht in 2013, heeft al duizenden mensen gered van de verdrinkingsdood in de Middellands Zee. Onder het motto 'Elk leven doet er toe'. Omdat een keuze onmogelijk is heeft de Nobelprijs in dit geval twee winnaars.

Volledig scherm
Nadia Murad op bezoek bij de VN. © AFP

Nadia Murad
Nadia Murad Basee Taha is het levende bewijs van de veerkracht die zelfs de wreedheid van Islamitische Staat overleeft. De 21-jarige Iraakse behoort tot de yezidi-gemeenschap die vorig jaar ten prooi viel aan de waanzin van het moslimextremisme. Duizenden anderen verloren het leven maar Nadia Murad, die maandenlang werd misbruikt als seksslaaf, wist te ontsnappen. De littekens bleven maar zij krabbelde weer op, draagt het gewicht van haar lijden op een manier die wereldwijd indruk maakt. Bij de Verenigde Naties, bij het Europees Parlement. Na haar ontsnapping zei Murad: 'Ooit had ik een toekomst'. Die heeft ze weer terug. Zij stelt de misdaden van IS aan de kaak.

Volledig scherm
De Saudische blogger Raif Badawi. © Reuters

Raif Badawi
Een Nobelprijs voor Raif Badawi (32) heeft een tweeledig doel. Zij is een steunbetuiging aan de blogger en oprichter van de website 'Vrije Saudische Liberalen'. Bovendien krijgt Saudi-Arabië onderuit de zak, een koninkrijk dat te vaak met fluwelen handschoenen wordt aangepakt. Badawi is een van de vele slachtoffers van de Saudische onderdrukking. Zijn zoektocht naar vrijheid van meningsuiting heeft hij moeten bekopen met een straf die zo bizar was dat de beschaafde wereld er aanstoot aan nam: tien jaar cel, 226.000 euro boete en duizend zweepslagen. Badawi kreeg op vrijdag 9 januari 2015 in het openbaar de eerste vijftig zweepslagen. Daar bleef het bij, door zijn slechte gezondheid. Hij is diabeticus. Behalve de blogger zit ook zijn advocaat, Waleed Abulkhair, inmiddels voor vijftien jaar vast.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement