Volledig scherm
Manager Mark Kaptein van Veco Zuivel, de producent van A2. © Ruben Schipper

'Oermelk' nu ook in Nederland

Supermarkt Plus start vandaag met de verkoop van A2-melk van de 'oerkoe'. Volgens de producent is A2 dé uitkomst voor mensen die gewone melk slecht verdragen. Op die claim valt echter wel wat af te dingen.

Volledig scherm
© anp

Het is al bestempeld tot het speltbrood van de zuivel: A2-melk. Vanaf vandaag staat-ie voor 1,99 euro bij Plus in het schap, een week later ook bij Coop. Producent Veco Zuivel uit Zeewolde heeft hoge verwachtingen.

A2-melk komt van gewone koeien en smaakt hetzelfde als normale koemelk. Een eigenschap in het dna van de A2-koe zorgt echter voor een afwijkende eiwitstructuur in de melk, vertelt manager Mark Kaptein.

,,Daardoor wordt die beter verteerd. A1-melk en melk die beide varianten bevat breken lastiger af. Voor mensen die na het drinken van melk kampen met een opgeblazen gevoel, darmkrampen of diarree - en dat nu wellicht onterecht wijten aan lactose-intolerantie - kan A2-melk een uitkomst zijn."

Potentie
Volgens Veco Zuivel gaat het in potentie om één op de vijf Nederlanders. Mede onder invloed van dieetboeken als De Voedselzandloper en Melk, de witte sloper neemt de melkconsumptie al jaren af. In Australië en Nieuw-Zeeland heeft A2-melk in vijf jaar tijd al 16 procent marktaandeel verworven, zegt Kaptein.

,,Dat is gigantisch. Ter vergelijking: biologische zuivel maakt in Nederland nog geen 5 procent uit van het totaal. Ook in Engeland en de VS is A2-melk een groot succes." Die opmars is volgens hem niet alleen te danken aan de vermeende gezondheidsaspecten. ,,Ook het verhaal van A2-melk spreekt mensen aan. Net als geiten, schapen en buffels gaven koeien oorspronkelijk A2-melk. Door het doorfokken op hogere melkproductie en inteelt kwam de A1-variatie in het eiwit."

Quote

Er is geen wetenschap­pe­lijk bewijs voor de gezond­heids­ef­fec­ten, maar de mensen lijken zich prettig te voelen bij het product

Toon van Hooijdonk, hoogleraar

Geen bewijs
Dat verhaal is grotendeels onzin, zegt hoogleraar Zuivelwetenschap Toon van Hooijdonk van Wageningen Universiteit. De Europese voedselautoriteit EFSA, die in 2009 onderzoek deed naar die gezondheidsaspecten, vond er geen bewijs voor. Het Voedingscentrum beaamt dat.

Van Hooijdonk verbaast zich erover dat A2-melk wordt gepromoot als oermelk. ,,Geen mens weet welke variant er als eerste was. In ons grote milk genomics-project, waarin het dna van 2.000 koeien is onderzocht, zien we juist een verschuiving richting A2. De gemiddelde Nederlandse melk bestaat al voor 70 procent uit de A2-variant."

Premie
Nu levert één boer melk voor Veco's nieuwe merk A2A2. Een aantal melkveehouders staat in de rij. ,,Hun vee is al getest, zodat we kunnen opschalen als de vraag groeit."

A2-melk levert de boer, net als biologische melk, een extra premie op. Die is zeer welkom: vanwege de lage melkprijs draaien veel melkveehouders momenteel verlies.

Profiteren
Van Hooijdonk juicht 'meer diversificatie' in het zuivelschap toe. ,,Daar kunnen boeren van profiteren. Maar producenten moeten wel een eerlijk verhaal vertellen, en gewone melk niet beschadigen op basis van onbewezen claims."

FrieslandCampina laat weten nog geen plannen hebben om A2-melk op de markt te brengen. ,,Maar wij volgen de ontwikkelingen met interesse. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidseffecten, maar de mensen lijken zich prettig te voelen bij het product."

Voor mensen die echt lactose-intolerantie hebben of een koemelkallergie biedt A2-melk overigens geen soelaas.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement