Volledig scherm
© Arie Kievit

OM noemt gedwongen prostitutie minderjarige 'moderne slavernij'

Live twitterEen man uit Goes en een man uit Velp staan vandaag in Middelburg terecht, omdat ze een zeventienjarig meisje tot prostitutie gedwongen hebben. Beide verdachten ontkennen dit. De derde hoofdverdachte in deze zedenzaak, een vrouw, staat morgen terecht. De advocate van het slachtoffer eist 37.000 euro. De officier van justitie noemt het ,,moderne slavernij''. Het OM eist 4 jaar cel tegen de verdachte uit Velp en 2 jaar cel tegen de verdachte uit Goes.

Het 17-jarige meisje is tot prostitutie gedwongen door twee mannen uit Goes en Velp (bij Arnhem) en een vrouw uit Vlissingen. Dat gebeurde in het najaar van 2014. De prostitutie duurde twee maanden en vond plaats vanuit woningen en hotels in Middelburg en Vlissingen. Ook waren er cardates, waarbij de klant in zijn eigen auto naar het Nollebos bij Vlissingen reed en zij instapte.

Het meisje kwam in contact met het trio nadat ze weg was gelopen uit een inrichting. Haar advocate vertelt dat het slachtoffer komt uit een beschadigd gezin. Ze zit ondergedoken uit angst voor wraak. Het gaat volgens de advocate van het meisje niet goed met haar. Therapie heeft nog geen effect gehad, waardoor ze nu 'heel zware' therapie moet volgen.

Toch woont ze samen met haar advocaat vandaag wel de rechtszaak bij. De twee verdachten ontkennen tot nu toe - ondanks de vele belastende verklaringen - dat ze het meisje tot prostitutie hebben gedwongen.

Quote

Ik weet wat ik wel en niet heb gedaan. En dit heb ik niet gedaan

Verdachte uit Goes

Ontkennen
De verdachte uit Goes beweert dat het slachtoffer door een ander in de prostitutie is gebracht. In de verklaring van het slachtoffer staat echter dat de verdachte uit Goes haar onder dwang uitkleedde en er vervolgens zonder toestemming foto's van haar werden gemaakt.

De man uit Goes wordt ook verdacht van oplichting, maar dit wordt in een later stadium behandeld. Ook is hij volgens het OM betrokken bij een andere mensenhandelzaak. Hij heeft fors strafblad, is al sinds zijn veertiende bekend bij de politie en heeft weleens in de gevangenis gezeten. Dit komt volgens hem door zijn moeilijke jeugd. ,,Ik weet wat ik wel en niet heb gedaan. En dit heb ik niet gedaan", zegt hij over zedenzaak.

Volgens de gedragswetenschapper ontbreekt het bij de Goesenaar volledig aan inlevingsvermogen. ,,Hij gaat voor eigen gewin." Daar is de verdachte het niet mee eens. Daarbij zegt de man dat hij in rustiger vaarwater is gekomen sinds hij een vriendin heeft. ,,Ik wil een diploma hebben en een normale baan."

Ook de Velpse verdachte ontkent, ondanks dat zijn telefoon vaak in de buurt was van de plaats waar het meisje moest werken. Daarnaast verklaart het slachtoffer dat ze door hem werd bedreigd met een vuurwapen. Ook deze man heeft een flink strafblad en geen diploma's. Wel zou hij 10 jaar in instellingen hebben gezeten en drugs gebruiken. ,,Dat is voorbij", aldus de verdachte.

De derde hoofdverdachte, een vrouw uit Vlissingen, verklaart dat ook zij werd gedwongen om te werken als prostituee. Zij staat morgen terecht. Vandaag zegt de officier van justitie over haar dat ze het verhaal van het slachtoffer heeft onderschreven. ,,Zij werd ook bedreigd en tot prostitutie gedwongen. Ze hielp het slachtoffer niet, omdat ze zichzelf niet eens kon helpen.''

Quote

Ik kan waarschijn­lijk nooit kinderen krijgen door de geslachts­ziek­ten

Slachtoffer

Onbeschermde seks
Het meisje verklaart dat ze per dag 4 à 5 klanten moest afwerken. In het begin zouden haar pooiers rekening hebben gehouden met haar wensen, maar later niet meer. Zo moest het slachtoffer onbeschermde seks hebben, waardoor ze twee keer een geslachtsziekte opliep.

De verdachten zouden haar onbeschermd hebben achtergelaten bij haar klanten. Voor haar (gedwongen) werk als prostituee kreeg het meisje niet betaald. Ze kreeg volgens de officier van justitie slechts een trui, een broek en een tatoeage.

Het slachtoffer zegt zelf dat ze waarschijnlijk nooit kinderen kan krijgen door de geslachtsziekten. Daarnaast is ze ,,blijvend bang'', mede door bedreigingen door de verdachten.

De advocate eist namens het slachtoffer dat er in totaal 37.000 euro aan haar wordt betaald door het trio. Dit bedrag bevat de 12.000 euro die het meisje heeft verdiend, maar moest afdragen, en 25.000 euro aan smartengeld.

Officier van justitie
De zedenzaak kwam aan het licht door een melding van de vermissing van het slachtoffer, meldt officier van justitie Ingeborg Dorst. Door het aftappen van haar telefoon ontdekte de politie dat het meisje op sekssites stond en dat ze meerdere weken is uitgebuit. Dorst noemt het ,,moderne slavernij''.

Volgens de officier van justitie werd gedreigd om de familie van het slachtoffer iets aan te doen als ze niet meewerkte. Daarnaast werd haar lange haar afgeknipt. Het meisje moest van haar pooiers 50 euro meer vragen als ze zonder condoom werkte. Ondanks dat ze geen anale seks wilde, moest ze dat toch doen als een klant daarvoor 450 euro wilde betalen.

Schaamte
Later deze week moeten in totaal veertien mannen zich verantwoorden voor het hebben van seks met dit minderjarige meisje. Eén van de klanten van het meisje deed zijn verhaal tegen deze krant op voorwaarde dat zijn identiteit op geen enkele manier te achterhalen is door lezers. Want hij schaamt zich diep, heel diep dat dit juist hem overkomt.