Volledig scherm
© Getty

Onbeperkt 'gratis' roaming in Europa nu echt een feit

Europeanen mogen vanaf volgend jaar zomer onbeperkt zonder extra kosten mobiel bellen en internetten in andere EU-landen. De eerder voorgestelde beperking van negentig dagen is helemaal van de baan.

Quote

Vanaf 15 juni 2017 is in de EU geen dure buitenland­bun­del meer nodig en zijn roamingkos­ten verleden tijd

Dat maakte eurocommissaris voor de digitale markt Andrus Ansip woensdag bekend. Wel krijgen telecombedrijven de mogelijkheid maatregelen te treffen als ze misbruik signaleren. Hoe dit precies wordt geregeld, moet nog worden bepaald.

De zogeheten roamingkosten binnen de EU worden op 15 juni 2017 afgeschaft. De Europese Commissie had ruim twee weken voorgesteld daar beperkingen aan te stellen, maar commissievoorzitter Jean-Claude Juncker trok dat kort daarna in vanwege de vele negatieve reacties.

Over het afschaffen van grensoverschrijdende roamingkosten wordt in Brussel al jaren gepraat. Het is een lastig dossier, want grote Europese telecombedrijven als Vodafone en Deutsche Telekom  - in Nederland eigenaar van T-Mobile - verdienen veel met de verkoop van hun dure buitenlandbundels. Zij lobbyden tegen de plannen die hun roaming-melkkoe doet opdrogen.

Akkoord
Uiteindelijk kreeg toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes het plan twee jaar geleden door het Europees Parlement. De zaak was daarmee echter nog lang niet geregeld. Zo moesten ook de 28 EU-lidstaten akkoord gaan. Die vond de ingangsdatum van 1 januari 2015 veel te vroeg en ging voor 2018. Uiteindelijk gaf de Europese Raad vorig jaar juni zijn fiat en werd de ingangsdatum bepaald op 15 juni 2017.

Volledig scherm
Eurocommissarissen voor de digitale markt Andrus Ansip en collega-commissaris voor de digitale economie Günther Oettinger vandaag in Brussel waar ze hun nieuwste plannen rond het verdwijnen van de dataroaming bekendmaakten. © EPA
Quote

We willen zowel consumen­ten als telecombe­drij­ven beschermen

Eurocommissaris Ansip

Deze zomer kwam de Europese Commissie met nadere spelregels voor de afschaffing. Roaming binnen EU-landen verdwijnt, maar slechts met een maximum van 90 dagen in een jaar, maakte eurocommissaris voor de Digitale Markt Andrus Ansip bekend. Ook zou roaming niet meer binnen de normale bundel vallen als iemand langer dan 30 aaneengesloten dagen in een ander EU-land verkeerde.

Kritiek
Idee hierachter was om zo misbruik tegen te gaan. Een consument zou anders een budgetbundel in het buitenland kunnen kopen om daar in Nederland dan gebruik van te maken. Dat was tegen het zere been van de telecomproviders

Het plan kreeg karrenvrachten kritiek van consumentenorganisaties: Brussel zwichtte voor de telecomlobby luidde het verwijt, de belofte van vrije roaming was gebroken. De 90-dagen limiet zou Europeanen tijdens lange vakanties - of pensionado's in Spanje - op forse kosten jagen.

Eerder deze maand trok de Europese Commissie het gewraakte plan weer in. Europese Commissie-voorzitter Juncker dwong Ansip met een nieuw voorstel te komen dat een stuk consumentvriendelijker is. Alle kritiek ondergraaft het toch al magere draagvlak voor Brussel onder Europese burgers, vond hij. 

Nu is de 90-dagen limiet dus geheel van de baan. Wel mogen telecombedrijven in het nieuwe plan kosten rekenen als ze op basis van klantgebruikgegevens kunnen aantonen dat mensen misbruik maken van het vrije roamen. ,,We willen zowel burgers als telecombedrijven beschermen," zegt eurocommissaris Ansip.

KPN
Vooruitlopend op het afschaffen van roamingkosten passen providers hun voorwaarden aan. Zo laat T-Mobile sinds dit voorjaar klanten een behoorlijk deel van hun normale bundel (tot 2GB afhankelijk van het abonnement) in het buitenland gebruiken. KPN komt volgende week al met zes nieuwe abonnementen waarbij alle data, belminuten en smsjes ook in de rest van de EU 'gratis' te gebruiken zijn. In totaal kunnen KPN-abonnee's zestig dagen per jaar binnen hun bundel roamen.