Volledig scherm
Het onderkomen van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen © anp

Ontgroening bij Vindicat levert hoofdletsel op

Een aspirant-lid van het Groningse studentencorps Vindicat is tijdens de introductietijd zo hard op zijn hoofd geraakt dat hij met letsel naar het ziekenhuis moest. Het slachtoffer kreeg een zwelling in de hersenen door vochtophoping. Het is al het tweede ernstige incident in korte tijd.

Quote

Wij vinden het zeer belangrijk dat duidelijk wordt wat zich heeft afgespeeld. Daarom hebben we direct na het incident een diepgaand onderzoek ingesteld

Woordvoerder Vindicat

De student zou een maand geleden veel te hard zijn aangepakt tijdens de ontgroening. Zes ouderejaars studenten zijn door het corps voor de rest van de kennismakingstijd geschorst. Vindicat betreurt het incident en laat in een reactie weten op onderzoek uit te gaan. ,,Wij vinden het zeer belangrijk dat duidelijk wordt wat zich heeft afgespeeld. Daarom hebben we direct na het incident een diepgaand onderzoek ingesteld. Zodra de feiten hiervan duidelijk zijn, zullen wij ons standpunt bepalen en bezien of en welke acties wij noodzakelijk achten'', aldus een woordvoerder.

Rector Stijn Derksen van Vindicat laat in een nadere reactie weten dat het slachtoffer geen aangifte heeft gedaan. ,,Bij mijn weten is er geen aangifte gedaan. Wij zullen dit incident uiteraard meenemen in de evaluatie van onze ontgroeningen en sluiten niet uit dat er aanpassingen zullen volgen.''

Ophef
Het is al tweede keer in korte tijd dat Vindicat in opspraak is geraakt. Vorige week werd bekend dat leden een Banga-lijst hadden aangemaakt. Dik twintig studentes werden zonder hun medeweten afgedrukt in een soort sekslijst. Vindicat ging toen over tot het schorsen van dertien leden die verantwoordelijk zouden zijn voor de lijst. Vindicat kreeg landelijk forse kritiek te verwerken, ook omdat de lijst al voor het derde jaar op rij werd samengesteld en er nooit werd ingegrepen.

Ontgroening
Begin deze maand deed het personeel van de universiteit in Groningen al een oproep om te stoppen met de ontgroeningen. Volgens fractievoorzitter Bart Beijer  van de personeelsfractie van de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er ernstige misstanden te zien op foto's die eerder opdoken. ,,Dit lijkt op waterboarding met bier, jongeren die een golfclub op hun keel gezet krijgen en iemand wiens hoofd in een bord eten wordt geduwd. Ik zie overeenkomsten met systematische mishandeling", zei Beijer toen.

Vindicat zelf ziet niets in een verbod. Volgens het corps is de ontgroening weliswaar zwaar en intensief, maar zijn er ook strenge regels. Zo moeten deelnemers voldoende eten en drinken en minstens zes uur slaap per dag krijgen.