Volledig scherm
Paul van M. met links zijn vriendin Anneke © .

Ontuchtpleger kon toch thuis pleegkinderen opvangen

De al eerder voor ontucht veroordeelde Paul van M. kon vijf jaar geleden in Gelderland gewoon een opvang van pleegkinderen beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van AD en Gelderlander.

Quote

Het is voor kwaadwil­len­den een koud kunstje om een pleegzorg­in­stel­ling om de tuin te leiden bij crisis­plaat­sin­gen

Marianne Vlaming, juriste en orthopedagoog

De man staat vandaag in Duitsland voor de rechter omdat hij als baas van een asielopvang een 22-jarige Syrische asielzoekster zou hebben verkracht. Maar ook in Nederland schoot het toezicht eerder tekort. Terwijl hij al zo'n 20 keer veroordeeld was, voor onder meer seksueel misbruik, kon Van M. in 2011 thuis pleegkinderen opvangen, waarna hij opnieuw in de fout ging.

Samen met zijn 17 jaar jongere partner Anneke K. runde hij in het Gelderse Huissen een stichting die uit huis geplaatste kinderen een 'veilige en geborgen woonomgeving in een gezinshuis' bood. Eén van de pleegkinderen, die toen nog geen 16 jaar was, zou door hem zijn misbruikt. Hij is daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden cel, maar ging in cassatie en die zaak loopt nog.

Screening
Jeugdbescherming Gelderland erkent dat 'het verleden van de betreffende pleegvader destijds niet bekend was' en noemt het 'heel erg verdrietig en heel erg afschuwelijk' dat de kinderen toch bij Paul van M. zijn geplaatst. Volgens de Gelderse jeugdbescherming was zorgaanbieder Pactum verantwoordelijk voor de screening van het gezin.

Pactum jeugd- en opvoedhulp verklaart dat er bij een plaatsing binnen het netwerk van de pleegkinderen bijna nooit screening plaatsvindt. ,,In 95 procent van de gevallen gaat het dan om een acute plaatsing van kinderen bij een aspirant pleeggezin dat nog niet gescreend is,'' verklaart manager Ronald Eckringa.

Ook bij spoedplaatsingen kan er volgens Eckringa, als er geen gescreend gezin beschikbaar is, besloten worden dat kinderen in een gezin worden geplaatst dat nog niet gescreend is. Daar is dan wel toestemming van de gezinsvoogd voor nodig. Vanuit privacy overwegingen wil hij niet specifiek op de zaak ingaan. Volgens Jeugdbescherming Gelderland ging het hier niet om een netwerkplaatsing, dus kende de familie Paul van M. niet. 

De screening neemt volgens de Pactum-manager 'normaal gesproken' 13 weken in beslag. Bij de zaak in Huissen zou de ontucht met het toen 15-jarige meisje echter bijna tien maanden hebben geduurd, van januari 2011 tot 22 oktober 2011.

Tekort
Nederland kampt met een groot tekort aan pleeggezinnen. In 2015 hebben 22.512 kinderen gebruik gemaakt van pleegzorg, aldus het Nederlands Jeugdzorginstituut. Daar stonden 16.223 gezinnen tegenover. Jaarlijks doen in Gelderland en Overijssel ruim 1500 gezinnen een beroep op Pactum.

,,Het verbaast me niet dat de screening er bij een acute situatie bij inschiet'', zegt juriste en orthopedagoog Marianne Vlaming. Zij treedt op als vertrouwenspersoon voor pleeggezinnen. ,,Het is voor kwaadwillenden een koud kunstje om een pleegzorginstelling om de tuin te leiden bij crisisplaatsingen.''

Hebt u tips over deze of andere zaken, mail dan naar researchteam@ad.nl