Volledig scherm
© Dingena Mol

Ook slimme asielzoeker vindt geen vaste baan

Het lukt hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland niet goed om vast werk te vinden. Dat is een probleem voor hun integratie en daarmee voor Nederland.

De Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) hield een peiling onder negentig van haar studenten die de afgelopen twee jaar zijn afgestudeerd. Van hen heeft 70 procent binnen een jaar wel werk gevonden, maar daarbij gaat het vaak om tijdelijke contracten, stages of vrijwilligerswerk. ,,Doorstromen naar een vaste baan kost veel moeite'', zegt directeur Mardjan Seighali. Dat vluchtelingen in het algemeen lastig werk kunnen vinden, bleek al eerder uit onderzoek van het SCP. Vijf jaar na hun komst naar Nederland heeft maar de helft van de vluchtelingen een baan van meer dan acht uur per week.

Bij het onderzoek van de UAF gaat het echter specifiek om hoogopgeleide vluchtelingen die na hun komst naar Nederland nog een (universitaire) studie hebben gedaan. Zij worden gezien als de 'high potentials' onder de vluchtelingen in Nederland. ,,Dit zijn getalenteerde mensen, met doorzettingsvermogen. Als zij werk vinden en meedoen in Nederland, is dat ook goed voor het draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving'', aldus Seighali zaterdag op het jaarlijkse afstudeerfeest van de UAF in Amsterdam waar tweehonderd vluchtelingen hun academische pet in de lucht gooiden.

Inschrijvingen

In 2016 verwacht de UAF 1.000 vluchtelingstudenten in te schrijven, bijna het dubbele van 2015. Dat komt onder meer door het grote aantal Syrische vluchtelingen dat zich aanmeldt. Daarvan kwamen er vorig jaar ruim 27.000 naar Nederland. Zij zijn vaak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vluchtelingen uit Eritrea, goed opgeleid. Of hun integratie in Nederland lukt, hangt volgens het SCP-onderzoek nauw samen met het vinden van een baan.

,,Door hun vlucht hebben deze mensen eengatin hun cv, daardoor worden ze vaak niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek", stelt Seighali. Daar komt bij dat veel afgestudeerde vluchtelingen ouder zijn dan hun Nederlandse medestudenten. ,,En het ontbreekt hen vaak aan een netwerk waarmee ze werk kunnen vinden. Nederlandse studenten hebben dat wel.''

Ook de taal speelt bij hoogopgeleiden een rol. Zij pikken die doorgaans snel op, maar voor de banen die ze zoeken is goed Nederlands spreken van meer belang dan bij laagopgeleid werk. Om meer vluchtelingstudenten te laten slagen, wil de UAF ze een Nederlandse student als buddy geven. Die kan ze bijvoorbeeld helpen aan een beter netwerk.

Volledig scherm
© Dingena Mol

Zaiir Eminzade, 40 jaar, uit Iran (zegt zelf: Koerdistan)

Welke studie? Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool Groningen. ,,Vier jaar. Ik was net voor de zomer klaar.” En nu? ,,Ik heb tijdens mijn studie gewerkt bij een bedrijf dat onderdelen van telescopen maakt. Mooi werk. Ik wil heel graag door in de machinebouw. Nu ben ik druk bezig met zoeken.”