Volledig scherm
© anp

Premie autoverzekering stijgt nog even verder

Na jaren van dalende verzekeringspremies voor auto's door felle concurrentie om de gunst van de consument, stijgen de prijzen weer. En gezien het toegenomen aantal ongevallen en auto-inbraken, lijkt het plafond nog niet bereikt.

De prijzen van autoverzekeringen blijven fors stijgen. Voor een WA-verzekering zijn consumenten nu ruim 30 procent meer kwijt dan in december vorig jaar. De jaarpremie steeg van 455,74 euro naar 599,98 euro. Gemiddeld voor alle verzekeringen is de premietoename ten opzichte van eind vorig jaar ruim 20 procent. Dat constateert vergelijkingssite Independer.

De prijsstijging werd begin dit jaar ingezet. Jarenlang beconcurreerden aanbieders van autoverzekeringen elkaar uiterst fel. Dat leidde tot gunstige tarieven voor de consument, maar ook tot een ongezond verdienmodel voor de verzekeraars, constateerde De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder riep op tot premieverhogingen en kondigde begin dit jaar aan met verzekeraars hierover in gesprek te gaan.

Jongeren
Die hebben de boodschap goed begrepen, blijkt uit de cijfers van Independer. Vooral jongeren, die traditioneel al meer betalen voor een verzekering, merken dat in hun portemonnee. Een gemiddelde verzekering kost voor hen nu 1.068 euro per jaar, berekende Independer. In 2015 was dat nog 844 euro.

Of de premiestijging snel ophoudt, valt te betwijfelen. Gisteren maakte het Verbond van Verzekeraars bekend dat het aantal ongevallen in 2015 sterk is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het ging om 502.000 particuliere schadegevallen, tegenover 462.000 in 2014: een stijging van ruim 8 procent.

Lees door onder de grafiek.

Volledig scherm
© ANP XTRA


Mobiele telefoons
Afleiding in het verkeer, bijvoorbeeld door mobiele telefoons, wordt door het verbond als belangrijkste oorzaak genoemd. Niet alleen het aantal ongevallen stijgt, ook wordt het schadebedrag steeds hoger door de aanwezigheid van meer en meer dure elektronica in de auto.

Woordvoerder Rudi Buis van de vereniging kan geen uitspraken doen over premies van individuele verzekeringsmaatschappijen, maar zegt dat veel factoren erop lijken te wijzen dat de premies nog verder gaan stijgen.

Een woordvoerder van DNB wil niet ingaan op de vraag of de premiestijging inmiddels voldoende is om van een gezond bedrijfsmodel te kunnen spreken.