Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras

'Premier? Als het moet, dan moet het'

Emile RoemerEmile Roemer (53) trekt de kar voor de SP bij de Kamerverkiezingen van 2017. Hij schuwt het premierschap niet, maar wil wel gezegd hebben dat zijn partij niet 'pluchegeil' is.

Quote

De PVV is gewoon een geradicali­seer­de VVD

Emile Roemer
Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders. © ANP

SP-lijsttrekker Roemer steekt het niet langer onder stoelen of banken. Hij gaat voor een electorale sprong en de hoofdprijs. Zijn verwachting voor het verkiezingsjaar: ,,In ieder geval een flinke winst voor de SP. We hebben veel ambitie: wij willen de grootste worden.''

Als uw ambitie waar wordt, mag de SP de minister-president leveren. Wilt u dat zijn?
,,Ik loop nergens voor weg. Als het moet, dan moet het. Maar het belangrijkste is, dat we als politieke partij dingen voor elkaar krijgen."

Wat voor soort premier zou u zijn?
,,Dat weet ik niet. Iedere premier doet dat op zijn eigen manier.''

CDA, VVD en D66 voelen voor de SP als mogelijke coalitiepartner, horen wij. Wat vindt u daarvan?
,,Niet zo gek, we zitten in hetzelfde schuitje. Wil je een stabiele regering vormen met een meerderheid in Eerste en Tweede Kamer, dan heb je in ieder geval vier partijen nodig. Dus wordt het spel totaal anders dan bij de vorige onderhandelingen. Maar samenwerking zoek je voornamelijk met partijen die zo dicht mogelijk bij je staan."

,,De SP is niet uitgevonden om de polonaise te lopen op een rechts feestje'', zei u in 2012.
,,Precies. Iets uitsluiten moet je nooit, behalve de PVV, maar het is geen aannemelijk scenario. Ajax en Feyenoord zullen ook nooit fuseren. Onze eerste optie is over links, centrum-links. De VVD is ideologisch onze grote tegenstander. Samen regeren zou een buitengewoon grote opgave zijn. En ik ga niet op het pluche zitten om het pluche, ik wil dingen voor elkaar krijgen. De SP is niet pluchegeil."

Wat wil de SP binnenslepen in een formatie?
,,Het volgende kabinet heeft één grote opgave: de kloof in de samenleving dichten. Die is enorm vergroot de laatste jaren. De zeggenschap over alles wat voor mensen belangrijk is, is weggegeven. Maar het gaat ook om de zorg die niet meer betaalbaar en toegankelijk is. De huren die gigantisch omhoog zijn geschoten, net als de belasting op arbeid. En Brussel dicteert alles, onze eigen politici gaan nergens meer over. Kortom: de balans moet worden hersteld, bijvoorbeeld via een nationaal zorgfonds. Ik zie dat niet gebeuren met de liberalen."

Mark Rutte is zo pragmatisch als wat! Hij kon ook regeren met de PVV.
,,Rutte is niet pragmatisch. Hij luistert helemaal niet naar de uitslag van een referendum over Oekraïne. Alles is volgens de spelregels gegaan en toch zet hij de kiezers te kakken als een stel halvegaren en doet niets. Vind je het gek dat de kloof groter wordt! En de PVV? Dat is gewoon een geradicaliseerde VVD."