Volledig scherm
Ahmet Taskan (r) staat de pers te woord over de gevolgen van de gefaalde Turkse coup. vlnr: Selma Ablak, Alper Alasag, Saniye Calkin. © ANP

Prominent Gülen beschuldigt Turkse imams van haatzaaien

Ahmet Taskan, prominent lid van de Gülenbeweging in Nederland, zegt in een interview met deze krant dat imams in 145 Turkse moskeeën haatzaaien en fungeren als spion van de Turkse president Erdogan. De Nederlandse moskeeën waar Taskan op doelt zijn onderdeel van Diyanet, de Turkse overheidsdienst die behelst is met godsdienstzaken. De imams die er werken zijn in dienst van Diyanet.

Quote

In Nederland kennen we gelukkig vrijheid van godsdienst

Alpay Demirci, Ulu Moskee in Utrecht
Volledig scherm
Ahmet Taskan © Marnix Schmidt

,,Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan. Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije", aldus Taskan. ,,Overheidsambtenaren en politici van Erdogan lopen rond in Nederlandse moskeeën. Ze zaaien hier haat en onrust in de samenleving. Zij kiezen niet voor de dialoog. Dat is strafbaar in dit land. Stuur ze dan maar het land uit."

In een reactie laat Diyanet weten zich 'absoluut niet' te herkennen in de beweringen van Ahmet Taskan. ,,Net als de heer Taskan hebben we alle vertrouwen in de rechtsstraat. Islamitische Stichting Nederland is een koepelorganisatie van lokale moskee-organisaties. Deze zijn naar Nederlands recht opgericht. De zelfstandigheid daarvan is gewaarborgd volgens het Nederlands recht en de statuten van die stichtingen. Incidenten kunnen we helaas niet uitsluiten, echter van een structureel beleid of oproep jegens Gülenisten is geen sprake.''

Haat
Alpay Demirci van de Ulu Moskee in Utrecht, de grootste van Nederland en aangesloten bij Diyanet, zegt te moeten lachen om de suggestie van Taskan. ,,Het is een beetje raar dat hij dit roept. In Nederland kennen we gelukkig vrijheid van godsdienst." Hij ontkent niet dat de imams door de Turkse overheidsdienst worden aangesteld, maar volgens Demirci zaaien zij geen haat. ,,Het beleid is dat de imams gaan over religie en niet over politiek. In de moskee is daar geen ruimte voor."

Onder vuur

Quote

Er zijn imams waartegen aangifte is gedaan

Ahmed Taskan

De 48-jarige Taskan, in het verleden werkzaam bij de Turkse reisorganisatie Corendon en nu voorzitter van een grote Turkse ondernemersvereniging, neemt het de moskeeën kwalijk dat zij geen afstand nemen van het geweld tegen aanhangers van de Hizmetbeweging, de officiele benaming voor de Gülen-aanhang. Die liggen wereldwijd onder vuur nadat de naar Amerika uitgeweken geestelijke Fethullah Gülen als aanstichter van de mislukte staatsgreep werd aangewezen.

Bedreigingen
Ook Taskan ontvangt regelmatig bedreigingen. Volgens Taskan verzamelen imams namen en gegevens van mensen die Erdogan niet gezind zijn en sturen die naar de Turkse overheid. ,,Er zijn imams waartegen aangifte is gedaan. Die zijn halsoverkop naar Turkije teruggegaan. In Dieren bijvoorbeeld. Die imam zei op Facebook in een discussie met een Hizmetaanhanger bereid te zijn voor zijn geloof te sterven, maar dat hij voor zijn geloof ook mensen wilde ombrengen. Toen er tegen hem aangifte werd gedaan, haalde Ankara hem snel terug."

Lees het gehele interview met Ahmet Taskan hier.