PvdA, SP en CDA op zoek naar lageropgeleide Kamerleden
Nog nooit was de Tweede Kamer zo hoogopgeleid als nu. Van de 150 leden die in 2012 de Kamer in gingen, hebben er slechts vijf niet op een hbo of universiteit rondgelopen. Veel burgers herkennen zich echter niet in een Kamer vol bollebozen. Daarom gaan politieke partijen op zoek naar lageropgeleide Kamerleden.
Delen per e-mail
Hun zorgen komen niet vanzelf op de politieke agenda
Het Kamerlidmaatschap dreigt straks alleen nog maar weggelegd voor hogeropgeleiden, waarschuwt hoogleraar bestuurskunde Mark Bovens van de Universiteit Utrecht. ,,Heel gek, want negentig procent van de Nederlanders is niet universitair geschoold."
Het Kamerwerk is wel complexer geworden dan vroeger. Parlementariërs krijgen elke dag stapels papier te verstouwen en worden geacht veel expertise in huis te hebben. Dat zal zeker zo zijn, stelt Bovens, maar alleen al symbolisch is het belangrijk dat de Tweede Kamer een echte volksvertegenwoordiging is. ,,Voor het hele volk dus."
AOW-leeftijd
Maar er zijn ook inhoudelijke redenen om de Kamerbankjes niet uitsluitend door hogeropgeleiden te laten bevolken, stelt Bovens. Lageropgeleiden hebben andere belangen: ze leven bijvoorbeeld korter en zijn vaak minder gezond. Ze hebben vaak een lager inkomen en zijn aangewezen op de huur- en zorgtoeslag. ,,Hun zorgen komen niet vanzelf op de politieke agenda", zegt Bovens.
De verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar noemt hij een goed voorbeeld. ,,Heel veel academici hadden daar helemaal geen moeite mee. Die wilden zelfs nog wel wat langer doorwerken. Maar als je op je zeventiende begonnen bent, is dat een ander verhaal. Zeker als je weet dat mensen in zware beroepen vaker en eerder kampen met chronische ziektes."
Diplomademocratie
Bovens, die al langer waarschuwt voor een 'diplomademocratie', raakt een gevoelige snaar in Den Haag. In ieder geval PvdA, SP en CDA hebben zich voorgenomen hun lijst bij de komende verkiezingen niet alleen te laten bevolken door academici. De PvdA noemt dat net zo normaal als dat je vrouwen op de lijst zet en mensen uit verschillende delen van het land.
Oud-minister Liesbeth Spies, die de CDA-kandidaten selecteert, vindt dat de lijst in alle opzichten representatief moet zijn. ,,Dus moet je ook kijken naar opleiding. Al is het ook niet zo dat als je een mbo'er op de lijst zet, iedere middelbaar opgeleide zich vertegenwoordigd voelt."
Opvallend genoeg is de SP op dit moment de bollebozenfractie: drie Kamerleden dragen zelfs een doctorstitel. Partijvoorzitter Ron Meyer zegt bij de speurtocht naar nieuwe kandidaten rekening te houden met opleidingsniveau, omdat de partij zowel de buschauffeur als de huisarts wil vertegenwoordigen.
De VVD zegt te selecteren op kennis, kunde en ervaring, 'opleiding behoort niet tot de criteria'. D66-leider Alexander Pechtold vindt ook niet dat zijn partij 'geforceerd' op zoek moet gaan naar lageropgeleiden. Pechtold: ,,Hoogopgeleid is niet hetzelfde als elitair." Volgens Bovens is het niet verwonderlijk dat die partijen er anders in staan. ,,Vooral D66 heeft niet zo veel lageropgeleide kiezers, terwijl die voor volkspartijen als CDA en PvdA belangrijk zijn."
De lijst moet in alle opzichten representatief zijn. Dus moet je ook kijken naar opleiding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het vaccineren in zeven grafieken: effect bij ouderen steeds beter zichtbaar
Het vaccineren in Nederland begint langzaam effect te hebben, blijkt uit een overzicht in zeven grafieken dat deze site maakte. Bij ouderen neemt het aantal besmettingen gestaag af. Bij mensen onder de 50 jaar is juist het omgekeerde het geval. En door een nieuwe berekening van het aantal vaccinaties staat Nederland er in een internationale vergelijking opeens een stuk beter voor. -
Vijftien ontvoerde bemanningsleden van olietanker Davide B vrijgelaten
De vijftien bemanningsleden van olietanker Davide B, die 11 maart voor de kust van het West-Afrikaanse Benin werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Volgens de Nederlandse rederij De Poli verkeren ze ‘in relatief goede conditie gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze de afgelopen weken hebben gezeten’. Ze hebben medische controles ondergaan en worden gerepatrieerd naar hun thuisland. -
PREMIUM
Drie jaar cel voor ‘aanslag richting politie’ op snelweg met 160 kilometer per uur
Een 41-jarige Fransman heeft donderdag bij de rechtbank in Breda drie jaar cel en een rijverbod van vijf jaar gekregen. Hij ramde op 29 augustus vorig jaar met 160 kilometer per uur tegen een politieauto aan op de A16 bij Breda. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Politie stelt Amber Alert in gebreke na versturen sms met petitie
Wie zich heeft aangemeld om Amber Alerts te ontvangen kreeg vanochtend de vraag een petitie te ondertekenen. Met die petitie wil Amber Alert voor elkaar krijgen dat het systeem niet verdwijnt, maar de actie valt niet bij iedereen in goede aarde. De politie wil het bedrijf achter Amber Alert in gebreke stellen.
-
VIDEO
Opnieuw loopt kind weg bij Ruinerwoldse vader
Eén van de jongste vijf kinderen van de Ruinerwoldse vader die hem bleef steunen en sinds kort weer met hem samenwoonde, is alsnog bij hem vertrokken. Dat blijkt uit de laatste aflevering van de documentaire De kinderen van Ruinerwold, die woensdagavond door bijna 1,3 miljoen mensen werd bekeken. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’