Volledig scherm
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige maand. © anp

Rutte doet felle kritiek Asscher af als 'stoere praat'

Minister-president Mark Rutte doet de vernietigende kritiek van zijn vicepremier op het verkiezingsprogramma van de VVD af als stoere taal. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het verkiezingsprogramma van zijn coalitiepartner eerder op de dag 'rampzalig' en 'een aanval op de middenklasse'. ,,Voor iemand die zo lang moet nadenken over zijn eigen volgende stap vond ik het nogal stoere uitspraken'', kaatste Rutte vrijdag terug.

Het VVD-programma, vrijdagochtend ten doop gehouden, kreeg van Asscher de volle laag. Volgens de PvdA'er, ook minister van Sociale Zaken, 'moet de gewone man zich verraden voelen' door de liberalen. De boodschap van de VVD aan werknemers is: je staat er alleen voor', zei Asscher. Hij hekelde vooral het voorstel van de grootste regeringspartij dat bedrijven zich voortaan aan cao's moeten kunnen onttrekken.

Persoonlijke aanval
Asscher, die wikt en weegt over een gooi naar het lijsttrekkerschap van de PvdA, viel ook Rutte persoonlijk aan. De premier hield 'een horoscoopverhaaltje' toen hij in een landelijke krant zijn plannen presenteerde, schamperde Asscher.

Rutte pareerde met een verwijzing naar Asschers 'worsteling' of hij het tegen Diederik Samsom moet opnemen in de strijd om het PvdA-leiderschap. Hij weet Asschers kritiek aan 'de lastige tussenfase tussen ministerschap en wat hierna komt' waarin de PvdA'er zou zitten. ,,We kunnen hem niet genoeg aanmoedigen'' een knoop door te hakken, zei de premier.