Rutte
Volledig scherm
Rutte © ANP

Rutte over Oekraïne-verdrag: Ik kan niet iedereen gelukkig maken

Mark Rutte kan als premier 'niet iedereen in Nederland gelukkig maken". Hij snapt dat veel nee-stemmers teleurgesteld zijn dat hij geen gevolg geeft aan de uitslag van het Oekraïne-referendum. Maar Rutte vindt dat hij moet doen wat in het landsbelang is. Het niet doorzetten van het associatieverdrag zou 'een enorm cadeau zijn voor Moskou".

Rutte zei dat vandaag in Zevenhuizen, waar hij in debat ging met zo'n tachtig door de VVD geselecteerde Nederlanders over het Oekraineverdrag. Het waren volgens de organisaties echter lang niet allemaal VVD-leden.

Electoraal slimmer
Rutte zei dat het ,,electoraal slimmer" was geweest om gehoor te geven aan de nee-stem. Maar als premier moet hij met alle belangen rekening houden, dus ook met het belang van stabiliteit aan de oostgrens van de EU. Rutte onderstreepte dat het in april om een raadplegend, dus niet-bindend referendum ging. ,,Ik heb nooit gezegd dat we altijd de uitslag zouden overnemen. Ik heb gezegd dat we er iets mee zouden doen.''

Rutte sloot eergisteren een deal met de andere 27 EU-lidstaten in Brussel over het Oekraïne-verdrag. Eerder wees de Nederlandse bevolking het associatieverdrag af in een referendum. Rutte wilde het verdrag 'redden' en maakte aanvullende afspraken die bij het verdrag worden gevoegd.

Geen EU-lidmaatschap
In het juridisch bindende besluit staat onder meer dat het akkoord voor Oekraïne géén opstap is naar het EU-lidmaatschap, het geen recht geeft op militaire bijstand als het land wordt aangevallen en het geen recht geeft op extra geld. Ook is vastgelegd dat Oekraïne verplicht is de strijd aan te binden met corruptie.

Nederland zal door de toevoeging volgens Rutte toch in kunnen stemmen met het verdrag, mits De Tweede en Eerste Kamer de afspraken die het kabinet maakte goedkeuren. Het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en Rutte hoopt daarom dat D66, dat pro-Europa is, en CDA zich achter goedkeuringswet zullen scharen. 

Nee is nee!
De leider van het CDA in de Tweede Kamer, Sybrand Buma, is echter tegen ratificatie van het verdrag. En ook de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend op Rutte. SP-fractievoorzitter Emile Roemer twitterde: ,,Rutte sluit een deal? We hadden al een deal! NEE = NEE.''

,,Voor de ChristenUnie staat voorop dat het kabinet recht moet doen aan de nee-stem die in april geklonken heeft. Voor ons is het twijfelachtig of dit akkoord daaraan voldoet'', liet ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers weten.

Motie van wantrouwen
Thierry Baudet, een van de intiatiefnemers van het referendum en leider van Forum voor Democratie, riep op Twitter: ,,Motie van wantrouwen tegen premier Rutte vanwege nepbijlage bij associatieverdrag?''

PVV-leider Wilders, die woensdag liet weten met een motie van wantrouwen tegen Rutte te komen, als deze de nee-stem van het referendum 'aan zijn laars lapt', zette zijn dreigement kracht bij met de woorden 'Aftreden en wegwezen'.

Rutte bleef in de discussie in Zevenhuizen zonder veel moeite overeind. Hij kreeg zelfs een complimentje van een kritische aanwezige: ,,Je legt het best wel helder uit." Tussen de bedrijven door beantwoordde de premier ook nog vragen die niets met OekraÏne te maken hadden, bijvoorbeeld over de ouderenzorg.

  1. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.