Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Shody Careman

Sander Dekker, verras me

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Zorg ervoor dat ze overal waar ze komen weer met trots vertellen over hun prachtige vak

Maandagavond zag ik op tv het zoveelste debat over onderwijs. Er staan te veel onbevoegde leraren voor de klas, er zijn te veel vacatures. Staatssecretaris Dekker blijft maar roepen dat hij dit probleem in 2017 heeft verholpen, maar ik denk dat hij gewoon te lang met zijn neus boven een fles Tipp-Ex heeft gehangen. Maar ik zou zeggen: Sander Dekker, verras me.

Maar waar ligt het aan, dat studenten geen zin meer hebben om een lerarenopleiding te volgen? Voor bepaalde vakken heb je gewoon een baangarantie. Wordt docent Duits of Natuurkunde en je hoeft je geen zorgen te maken over werk. 

Ik was zelf ook zo'n studente. Ik had na mijn studie Nederlands prima voor het onderwijs kunnen kiezen. Want ook docenten Nederlands zijn schaars. Maar waarom heb ik dat niet gedaan? Ik heb er de afgelopen dagen over nagedacht. En ik denk dat het komt doordat ik zo weinig écht enthousiaste docenten tegenkom. Ze maken lange dagen, krijgen relatief weinig betaald. Ze moeten dagelijks omgaan met ouders die onrealistisch hoge verwachtingen hebben van hun kinderen en de docent verantwoordelijk maken voor het halen van die verwachtingen. De inhoud van hun lessen voor steeds meer van bovenaf bepaald. De lol in het lesgeven vergaat je dan snel.

De afgelopen jaren heb ik op feestjes en partijen vaak naast mensen gestaan die met veel vuur en passie over hun vak kunnen praten. Mensen die het transport van in het buitenland overleden mensen regelen. Mensen die aardappelverwerkingsfabrieken bouwen. Mensen die de maandverband aan de vrouw brengen. En al die mensen konden met meer enthousiasme over hun vak vertellen dan de onderwijzers in mijn omgeving. 

Beste Sander Dekker, geef de docenten dat vuur terug. Hoe u dat doet, maakt me niet uit. Een hoger salaris? Lagere werkdruk? Meer vrijheid in de invulling van hun lessen? Het kan me niet schelen. Zorg ervoor dat ze overal waar ze komen weer met trots vertellen over hun prachtige vak. Want dat is het: een prachtig vak. Zorg ervoor dat ik op feestjes weer liever naast een docent zit dan naast een verkoper van maandverbandjes.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement