Volledig scherm
© anp

Scholen veel te nonchalant met privacy leerlingen

De privacy van leerlingen wordt vaak geschonden, blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens kwamen de afgelopen anderhalf jaar vijfhonderd telefoontjes binnen over de privacy in het onderwijs. Ouders komen er dan bij toeval achter dat er gegevens van hun kinderen bij andere scholen of hulpverleners liggen. Terwijl ze in bijna alle gevallen formeel toestemming hadden moeten geven. ,,Als scholen gegevens willen delen, moeten ze aan ouders toestemming vragen'', stelt Job Vos, adviseur privacy bij Kennisnet. Alleen in noodgevallen geldt die regel niet, bijvoorbeeld bij verdenkingen van kindermishandeling. In andere gevallen overtreden scholen strikt genomen de wet. 

Daar zijn lang niet alle scholen zich van bewust. Terwijl het delen van informatie grote gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld als een kind van school wil wisselen, omdat het niet de juiste zorg krijgt. ,,Als de school zonder pardon een heel dossier aan de nieuwe school geeft, krijgt zo'n kind op voorhand geen eerlijke kans'', constateert Marieke Boon van Ouders en Onderwijs. De belangenorganisatie krijgt 'regelmatig' klachten over dergelijke situaties binnen.

Quote

Scholen moeten niet klakkeloos hele dossiers doorschui­ven terwijl alleen specifieke informatie nodig is

Tjitske Siderius, SP

Klachten
Ook Kamerleden krijgen klachten over scholen die slordig omspringen met de privacy van hun leerlingen. Hele dossiers worden dan gedeeld met bijvoorbeeld het sociaal wijkteam, maatschappelijk werk, of de ggz, weet SP-Kamerlid Tjitske Siderius. ,,Scholen moeten niet klakkeloos hele dossiers doorschuiven terwijl alleen specifieke informatie nodig is."

Privacy staat bij scholen niet hoog op de agenda, stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen. ,,In principe is het zo dat iedereen die bij de dossiers wil, er ook bij kan. Dat is wel een probleem."

Alleen voor de omgang met digitale gegevens zijn er sinds kort afspraken tussen scholen, leveranciers en uitgeverijen. ,,Ouders willen niet dat het onderzoeksrapport van hun kind op straat komt te liggen. Gebeurt dat wel, dan veroorzaakt een school een verstoorde relatie met de ouders", constateert woordvoerder Ad Veen van de PO-Raad. Met workshops, waarschuwingen in nieuwsbrieven en in gesprekken met besturen hameren de sectorraden op het belang van privacy.

Bewustwording
De oplossing ligt in bewustwording, benadrukt ook hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne. ,,Maak op elke school iemand verantwoordelijk voor privacy; laat diegene de collega's met de neus op de regels duwen."

De Autoriteit Persoonsgegevens kan een boete van maximaal 820.000 euro opleggen voor privacyschendingen. ,,Dat bedrag maakt veel indruk", weet Zwenne, verbonden aan de Universiteit Leiden. ,,Scholen moeten met leerlinggegevens omgaan zoals ze met examenopdrachten omgaan. Als die niet in een kluis liggen, weet ook iedereen dat het foute boel is."

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.