Volledig scherm
Emile Roemer © anp

SP: Laagste loon en uitkeringen fors omhoog

De SP wil dat werkenden met het laagste inkomen 10 procent meer loon krijgen. Daarmee stijgen automatisch ook de uitkeringen fors. En dat kost de overheid miljarden.

Quote

We hebben gekozen voor 10 procent meer omdat de loonstij­ging substanti­eel moet zijn. Anders is er geen sprake van een inhaalslag en die is broodnodig

Emile Roemer

De verhoging van het minimumloon en de uitkeringen is - naast een nationaal zorgfonds en afschaffing van het eigen risico - het belangrijkste punt waarmee de SP de landelijke verkiezingen in gaat.  

Na jaren van achteruitgang wordt het tijd dat mensen meer overhouden in hun portemonnee, zegt SP-leider Emile Roemer vandaag tegen deze site. ,,We hebben gekozen voor 10 procent meer omdat de loonstijging substantieel moet zijn. Anders is er geen sprake van een inhaalslag en die is broodnodig." Roemer verwijst naar de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en andere deskundigen die menen dat de loonontwikkeling in Nederland te lang stilstaat.

Momenteel ligt het bruto minimumloon per maand op 1537 euro. Volgens de laatste cijfers van het CBS verdienen circa 490.000 mensen het minimumloon. Zij zouden op voltijdbasis dus zo'n 150 euro bruto extra binnen krijgen.

Quote

We willen deze grote investe­ring halen bij de 20 procent van de mensen die in Nederland het meest verdient, de multinatio­nals en bij vermogens

Emile Roemer

Miljonairsbelasting
Het voorstel van de SP om het minimumloon flink te spekken heeft ook grote gevolgen voor uitkeringen zoals de bijstand en de AOW, die daar direct aan zijn gekoppeld. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft recent nog berekend dat zo'n ingreep de overheid ongeveer 5 miljard euro zou kosten. 

,,Het gaat niet om een plannetje van een paar honderd miljoen euro", bevestigt Roemer. ,,We willen deze grote investering halen bij de 20 procent van de mensen die in Nederland het meest verdient, de multinationals en bij vermogens. Zij zijn er de afgelopen jaren wél aantoonbaar op vooruitgegaan."

De SP wil bij mensen met een vermogen een miljonairsbelasting invoeren. Volgens Roemer legt het SP-voorstel 'een nieuwe bodem in het loonhuis van ons land' en is het een 'belangrijk middel' tegen de bestrijding van armoede. Plus, als mensen meer te besteden hebben, komt dat geld weer in 'de kassa van de economie' terecht. En dat betekent meer werkgelegenheid.

Impuls
Roemer verzet zich met hand en tand tegen de harde conclusie van het CPB dat het voorstel juist 100.000 banen zal kosten (1 procent van het totaal), doordat mensen met een hogere uitkering minder geprikkeld worden een baan te nemen. Ook zou Nederland qua loonkosten minder concurrerend worden.

,,Het midden- en kleinbedrijf zal juist een enorme impuls krijgen door de toename van de consumentenbestedingen. Terwijl Mark Rutte heeft gezorgd dat vooral de rijke mensen het beter kregen, die hun geld vervolgens gelijk op een beleggingsrekening zetten of wegsluisden naar het buitenland."