Volledig scherm
© anp

Sporten op kunstgras geannuleerd uit angst voor 'giftige' korrels

De onrust over kunstgrasvelden slaat toe, nu ze vol giftige stoffen blijken te zitten. Sommige clubs willen er niet meer op spelen. Mogelijk veroorzaken de rubber korrels tussen het gras leukemie, maar gedegen onderzoek ontbreekt.

Verenigingen in Maarssen, Amersfoort en Zwijndrecht willen niet meer dat er op kunstgras wordt gespeeld. In Zwijndrecht zijn gisteren de trainingen afgeblazen; in Eindhoven overwegen clubs sluiting van de kunstgrasvelden. In Den Dolder wil een school niet meer dat kinderen sporten op een veld van de plaatselijke club. De gemeente Gorinchem heeft de aanleg van een kunstgrasveld opgeschort, terwijl de gemeente Goeree-Overflakkee nu voor een duurdere variant zonder rubber voor achttien kunstgrasvelden kiest.

Veel ouders van sportende kinderen maken zich zorgen. Voorzitter Paul Matthieu van voetbalclub SML uit Arnhem ziet 'een ontplofte mailbox'. Het nieuws over de van oude autobanden gemaakte rubber korrels, die tussen de grassprieten zitten, slaat in als een bom. De KNVB vindt het niet nodig velden te sluiten. De bond zegt zich te baseren op de constatering van het RIVM dat er gewoon gevoetbald kan worden.

Maar volgens tv-programma Zembla was het RIVM- onderzoek naar het rubber granulaat krakkemikkig en zijn er signalen dat kinderen die keepen vaker leukemie krijgen.