Volledig scherm
© ANP

Spreeuw helpt voetbalveld onderhouden

De spreeuw moet voetbalclubs in Nederland gaan helpen de grasvelden te onderhouden. De KNVB roept haar leden op om nestkasten rond de velden op te hangen, zodat de vogels er hun nestje kunnen bouwen. Spreeuwen zijn dol op de larven van kevers en muggen, precies de insecten die de grasmat lelijk kunnen aantasten. Met name in het oosten van het land hebben verenigingen last van deze grasbedervertjes.

Nederlandse golfbanen hebben al een tijdje ervaring met deze vorm van groenbeheer. Daar doet de spreeuw goed zijn werk. De hoop is nu dat hij ook voetbalclubs kan verlossen van de insectjes die hun grasmat aanvreten.

,,De larven zitten net onder het oppervlak, daar kunnen spreeuwen met hun fijne snavel goed bij,'' weet Lars Soerink van de Vogelbescherming. ,,Ze voeden er hun jongen mee, dus ze hebben er veel van nodig.''

Spreeuwenpopulatie
Nu voelen vooral kraaien en roeken zich aangetrokken tot het voetbalveld, vooral op zondag, als er na de wedstrijd eetbaar afval blijft liggen. De zwarte vogels eten ook larven, maar met hun grote snavel brengen ze dan juist meer schade toe aan de grasmat. ,,De spreeuw is veel afhankelijker van grasland, maar rond het voetbalveld heeft hij nu totaal geen broedgelegenheid.''

De nestkasten moeten daar verandering in brengen. Zo kan de spreeuw uitgroeien tot het hulpje van de terreinknecht en, en passant, zijn eigen soort een betere toekomst geven. Met de spreeuwenpopulatie in Nederland is het al jaren bijzonder slecht gesteld. Het spreeuwenvolk dat hier nu nog broedt, vormt nog geen 40 procent van de populatie van 30 jaar geleden.