Volledig scherm
Sylvana Simons. © ANP

Sylvana: aapje-uitspraak van Derksen was racistisch en seksistisch

UpdateSylvana Simons heeft Johan Derksen een brief geschreven naar aanleiding van de tv-uitzending van Voetbal Inside gisteravond. De voetbalanalist beweerde dat de politica 'zo trots als een aapje' zou zijn na het besluit van RTL om Zwarte Piet voortaan uit beeld te houden. ,,Via via bereikte mij het nieuws dat je gisteravond weer uitgebreid je gecultiveerde racisme en seksisme hebt laten gelden aan tafel met je collega's."

Quote

Gebruikma­kend van je (inmiddels voorspelba­re) beperkte vocabulai­re liet je de natie weten dat deze hele affaire mij persoon­lijk valt aan te rekenen

Sylvana Simons

Sylvana blikt in de brief terug op de uitzending: ,,Naar aanleiding van het besluit van jouw broodheer RTL om voortaan geen racistische karikaturen meer in te zetten als hulpje van Sinterklaas, moest het je toch van het hart: het ALLER-ERGSTE aan deze hele kwestie was toch wel de gedachte dat er ergens een vrouw, zwart ook nog, enige vorm van geluk ervaart, laat staan aan iets heuglijks als het terugdringen van racisme en koloniale stereotypering tijdens een volksfeest voor kinderen."

Ze vindt dat Derksen, die vandaag in een reactie aangaf haar niet te hebben willen kwetsen, niet met het verstand praat maar met zijn onderbuik. ,,Brein uit, onderbuik aan. Gebruikmakend van je (inmiddels voorspelbare) beperkte vocabulaire liet je de natie weten dat deze hele affaire mij persoonlijk valt aan te rekenen. Als ik, samen met mijn 'enge clubje' van DENK, niet zo had lopen zeiken, was het nooit zover gekomen."

Volledig scherm
Johan Derksen tijdens een uitzending van Voetbal Inside. © ANP

Xenofobe opinie
Sylvana ontkent echter dat zij de eer verdient voor het schrappen van Zwarte Piet bij RTL. ,,Al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is er protest tegen 'Zwarte' Piet. Nee beste Johan, door mij zo in het zonnetje te zetten ga je voorbij aan de vele dappere vrouwen en mannen die al jarenlang de xenofobe opinie trotseren en soms met gevaar voor eigen leven opkomen voor het recht van álle Nederlanders op een racismevrij kinderfeest."

Ze vindt dat Derksen de Educatieve Maatregel Discriminatie verdient. ,,Racisme vormt een hardnekkig probleem in onze samenleving. In onze ketenaanpak discriminatie pleit ik, samen met mijn partij, dan ook voor een uitgebreide aanpak: van preventie, tot straf. Preventie is voor jou te laat. Maar misschien helpt één van de punten uit onze ketenaanpak bij jou nog wél. De Educatieve Maatregel Discriminatie lijkt voor jou ontworpen. Geïnspireerd door het principe zoals we dat kennen wanneer mensen zich in het verkeer misdragen, word je uitgedaagd om je discriminerende gedrag te toetsen aan de werkelijkheid."

Uitnodiging
Aan het einde van de brief nodigt ze Derksen uit om een dag met haar mee te lopen. Sylvana: ,,In het kader van deze maatregel nodig ik je dan ook graag uit om een dagje mee te lopen met mijn partij in het hart van de Nederlandse democratie. Zodat je met eigen ogen kunt zien hoe 'eng' we nou eigenlijk zijn. Je bent van harte welkom. En omdat jij het bent, zal ik dan bij wijze van toenadering en uitzondering als een braaf meisje, zwart ook nog, koffie voor je halen. Hoewel ik denk dat je liever een sigaar hebt. Geen probleem. Gaan we regelen."Wilfred Genee: Derksen is zeker geen racist

Volledig scherm
Johan Derksen en Wilfred Genee werden onlangs opgenomen in de RTL Walk of Fame © ANP

Voetbal Inside-presentator Wilfred Genee reageert tegenover AD.nl op de uitspraken van Sylvana Simons:
,,Ik vind dat het allemaal nogal uit zijn verband gerukt wordt. Ik werk al 15 jaar met Johan Derksen en ik weet zeker dat hij geen racist is, verre van dat zelfs. Het was een samenkomst van uitdrukkingen en hij heeft het zeker niet zo bedoeld. Apentrots is gewoon een Nederlandse uitdrukking, trots als een pauw is een uitdrukking, trots als een aap met zeven lullen of staarten, is er ook een. Die kwamen er niet helemaal soepel eruit. Het heeft niets met racisme te maken.

Kijk als die dit zegt bij Pauw of een andere talkshow, dan zou je kunnen zeggen: 'nou je moet er eens over na gaan denken'. Maar bij ons wil er nog wel eens een uitspraak iets steviger uitkomen dan daadwerkelijk zo bedoeld. Ik maakte er nog een opmerking over: 'trots als een pauw', dus ik probeerde het nog een beetje in zijn verband te zetten.

Om nu gelijk weer de racisme kaart te spelen, vind ik erg gemakkelijk. Je moet het ook niet te groot gaan maken met zijn allen. Het lijkt alsof we er een politie op hebben gezet. Bij iedere verspreking of uitdrukking duikt er wel iemand op. DENK wil de polarisatie in de maatschappij verminderen, maar moet op deze manier oppassen dat het zo niet wordt vergroot. We moeten oppassen dat we hiermee het debat niet helemaal de andere kant op laten schieten. Al vrees ik dat het in de maanden naar de verkiezingen nog wel even zo zal blijven."