Tekort huurwoningen vrije sector drijft prijzen op

De huurprijzen in de vrije sector zijn flink gestegen. In het derde kwartaal waren mensen gemiddeld 6,2 procent meer kwijt aan hun huur dan een jaar eerder, zo meldt verhuurbemiddelaar Pararius vandaag. De stijging is te wijten aan een groot te kort aan huurwoningen in het luxere vrije sector segment.

De gemiddelde huurprijs steeg van 13,27 euro in 2015 naar 14,11 euro huur per vierkante meter. Vooral voor middeninkomens tussen 35.000 en 50.000 euro is er in de Randstad direct 'een groot te kort aan huurwoningen', aldus directeur Jasper de Groot van Pararius. ,,Dat zorgt voor een sterke toename van de huurprijs." De huurprijzen stegen het sterkst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Met uitzondering van Tilburg steeg in de zes grootste steden van Nederland de huurprijs in het derde kwartaal van 2016 ten opzichte van het hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. De koploper is Rotterdam (+9,7%), gevolgd door Utrecht (+5,1%), Amsterdam (+4,4%), Eindhoven (+3,1%) en Den Haag (+0,8%).

Steden

Quote

Met een interes­sant aanbod kunnen we 'scheefhuur­ders' verleiden door te stromen uit het goedkope huurseg­ment.

Woordvoerder Edwin Cornelisse

Rotterdam
Niet eerder was de gemiddelde huurprijs van een huurwoning in de vrije sector in Rotterdam zo hoog. De gemeente erkent dat de vrije sector slecht wordt bediend. Vooral het woningaanbod met een maandhuur tussen de 711 en 1.000 euro schiet met duizenden tekort. 

,,Om die reden hebben we een uitgebreide woonvisie ontwikkeld", zegt woordvoerder Edwin Cornelisse van de gemeente Rotterdam. ,,We stimuleren woningcorporaties en ontwikkelaars zich te richten op de groep, die nu tussen de wal en het schip raakt en geen aanspraak maakt op sociale huurwoningen."

Rotterdam vindt het, net als Pararius, cruciaal dat er een meer evenwichtige verdeling komt tussen het aandeel sociale huurwoningen en het aandeel vrije sector woningen voor een goed doorstromende woningmarkt.

Cornelisse: ,,Met een interessant aanbod kunnen we 'scheefhuurders' verleiden door te stromen uit het goedkope huursegment. Zo ontstaat meer aanbod voor de doelgroep, die qua inkomen juist op de sociale huur is aangewezen."

Groningen
Buiten de Randstad is de stijging gematigder, behalve in de provincie Groningen. In een jaar tijd stegen de huurprijzen in de vrije sector met maar liefst 16,8 procent. De huurprijzen in de stad Groningen stegen met 11,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar naar € 14,35 per m2. 

Groningen is een sterk groeiende stad in Nederland met meer dan 200.000 inwoners. De gemeente investeert juist in nieuwe werkgelegenheid en het vestigingsklimaat voor expats. 

Tilburg
In Tilburg zijn de huren het laagste met gemiddeld 9,85 euro per vierkante meter, een daling van 0,4 procent vergeleken met het niveau van een jaar geleden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement