Volledig scherm
© anp

Terroristen Vught klagen over regime in cel

Jihadisten op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught zijn in opstand gekomen tegen het strenge regime. Ze schreven een manifest van 32 pagina's vol klachten en ideeën ter verbetering.

Quote

Het regime is zo sober, dat het niet veel beter is dan de isolatie-straf­cel

Gedetineerden

Het document, in handen van deze krant, is door een 'menselijke fout' buiten de poort terechtgekomen, erkent de gevangenisdirectie. De instelling wilde met deskundigen beoordelen of kon worden geweigerd dat een jihadist het stuk per post zou versturen, maar dat gebeurde niet. 

Met een 'aanklacht tegen de Terroristen Fabriek' schrijven de moslimgedetineerden dat hen structureel onrecht wordt aangedaan. Ze eisen dat er iets verandert. ,,Het regime is zo sober, dat het niet veel beter is dan de isolatie-strafcel'', schrijven ze. Talloze malen hebben ze dit aangekaart bij medewerkers en directie, maar daar zouden ze geen gehoor krijgen. 

Controle
Het beeld van Nederlandse gevangenissen als verkapte hotels, klopt volgens de opstandige gevangenen totaal niet. Ze staven die bewering met een lange reeks voorbeelden. Zo mogen ze niet alleen op de gang verblijven en worden ze gefouilleerd als ze een afgesloten ruimte willen verlaten. Soms tien keer per dag. Overal hangen camera's met microfoon, op de douche en het toilet na. 

Omdat er altijd iemand meeluistert en meekijkt, willen ze niet met een imam spreken. Plek voor zaalsporten is er niet. Bezoek moet worden gescreend. En wie de gevangenis moet verlaten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de rechtbank wordt minstens twee maal gevisiteerd. Het versturen van een brief kan weken duren, omdat alles wordt gelezen en geanalyseerd. 

Gesprekken
Advocaat André Seebregts die veel gevangenen op de Terroristen Afdeling bijstaat, wil inhoudelijk niet ingaan op het manifest. Volgens hem zijn er 'constructieve gesprekken gaande over de inhoud van het regime'. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat er gesprekken gaande zijn. Volgens hem is dat niet vanwege het manifest.