AD.nl - Vandaag arriveert de eerste grote terugvlucht van... | Facebook

Vandaag arriveert de eerste grote terugvlucht van NOC*NSF met olympische sporters die geen medaille hebben gewonnen. Kijk live mee vanaf Schiphol

Teruggekeerde olympiërs: Alsof je te vroeg weggaat van een feestje

De eerste grote terugvlucht van NOC*NSF met uitgeschakelde olympiërs uit Rio is vanmiddag aangekomen op Schiphol. Aan boord zaten zo'n 50 Nederlandse sporters die op de Spelen in Brazilië buiten de medailles vielen en het olympisch dorp moesten verlaten. Familie, vrienden en anderen heetten hen op de luchthaven warm welkom. Verslaggevers Victor Schildkamp en Suzanne Borgdorff waren erbij en deden via Twitter en een livestream verslag van de aankomst van de sporters.

Volledig scherm
© Victor Schildkamp

De livestream is hierboven terug te kijken.

Aan boord van de vlucht zaten onder meer golfer Joost Luiten, judoërs Henk Grol en Noël van 't End, Roy Meyer, schoonspringster Uschi Freitag en zwemmers Sebastiaan Verschuren, Femke Heemskerk en Inge Dekker.

Freitag laat weten vooral geslapen te hebben. Grol is blij weer thuis te zijn, maar ook nog steeds teleurgesteld in zijn uitschakeling voordat de medailles werden verdeeld. ,,Deze vlucht is gewoon klote."

En ook roeister José van Veen laat weten: ,,Niemand was echt blij met deze vlucht. Ik had bij de slotceremonie willen zijn. Het is nu alsof je te vroeg van een feestje wordt weggestuurd."

Niet ingestapt
Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst stapten op het laatste moment toch niet in. Varenhorst vliegt rechtstreeks naar Italië en Nummerdor gaat op eigen gelegenheid naar Schiphol en komt later vandaag aan.

Ook Ranomi Kromowidjojo zit niet op de vlucht, zij mocht een dag langer bij haar vriend, open-waterzwemmer en gouden-medaillewinnaar Ferry Weertman blijven.

Lees door onder de tweets.

'Sfeer proeven'
Sporters die pas net zijn uitgeschakeld hoeven nog niet meteen mee. Elke uitgeschakelde sporter mag nog twee dagen na uitschakeling 'sfeer blijven proeven'.

De 'eerste terugvlucht' zoals sportkoepel NOC*NSF de tussentijdse terugreis noemt, is opgezet omdat de grote groep uitgeschakelde sporters in het olympisch dorp te veel de aandacht zou kunnen afleiden van sporters die nog wél moeten presteren. Het vergt ook te veel aandacht van de staf van NOC*NSF. Sporters onderling noemen de vlucht gekscherend de 'losersvlucht'.

Gevaarlijk
Ook zouden uitgeschakelde atleten die gaan stappen en feesten, de hygiëne in gevaar kunnen brengen in het olympisch dorp. Verder acht het NOC*NSF Rio een te gevaarlijke stad om al die sporters in de gaten te kunnen houden als ze op stap gaan.