Volledig scherm
Fethullah Gülen in zijn huis in Pennsylvania © afp

Turkse premier vraagt officieel om uitlevering Gülen

De Turkse premier Binali Yildirim heeft een dossier naar de Verenigde Staten gestuurd met een verzoek voor uitlevering van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Het dossier volgt op herhaaldelijke telefonische verzoeken van de Turkse president Erdogan.

Fethullah Gülen, de Turkse geestelijke wiens aanhangers volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zitten, infiltreert volgens Yildirim al sinds de jaren '80 in het Turkse leger.

De beweging van Gülen moet volgens de Turkse premier bij de wortels worden uitgeroeid, waardoor het niet meer als pion kan fungeren tijdens conflicten. In het dossier zitten volgens Yildirim diverse documenten die de betrokkenheid van Gülen aantonen bij de recente couppoging. 

Yildirim beschuldigt de Verenigde Staten daarnaast van 'dubbele standaarden' in hun gevecht tegen terrorisme, terwijl Turkije volgens hem al sinds de aanslagen van 11 september achter de Verenigde Staten staat.

Straf
Yildirim heeft vandaag in een gesprek met de leider van de ultra-nationalistische MHP, de belangrijkste oppositiepartij van het land, wederom aangegeven dat de coupplegers zwaar worden gestraft. Hij voegde daaraan toe dat hij zich niet gaat laten leiden door wraakzucht. De zware straf wordt volgens hem onder meer gesteund doordat de coup in zijn ogen zeer schadelijk is geweest voor burgers, en ongekend is in de Turkse historie.

Volgens Yildirim blijft de deur de komende tijd wel openstaan voor andere partijen. ,,We willen samenwerken voor een goede economie, en in de strijd tegen terrorisme."

Morgen neemt de Turkse overheid een 'belangrijke beslissing' om het land te verlossen van de 'buitengewone omstandigheden' waarin het nu verkeerd na de mislukte couppoging. 

Verenigde Naties
De verantwoordelijke achter de coup moeten volgens de Verenigde Naties worden berecht met inachtneming van de kernwaarden van een eerlijk proces. Het massaontslag van Turkse rechters is alarmerend, vindt de VN. ,,Rechters moeten hun beroep kunnen uitoefenen zonder dat zij gehinderd worden door bedreigingen", aldus De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra'ad Al Hussein. 

Hij roept Turkije op om de rechtsstaat te handhaven en de democratie te versterken. Het herintroduceren van de doodstraf is volgens Zeid een breuk met de mensenrechten en een grote stap in de verkeerde richting.