Volledig scherm
PREMIUM
Psychiater Kaspar Mengelberg © Marco Okhuizen

'Veel mensen zijn liever ziende blind'

Stemming NederlandWierd Duk peilt de stemming. Nederland behoort tot de gelukkigste landen ter wereld. Toch zijn veel mensen ontevreden. Deze week: de stand van het debat. Angst voor uitsluiting beheerst het maatschappelijke debat in Nederland. 'Zo erg als nu was het nog nooit'.

Quote

Niet eerder in mijn leven was de politiek-correcte druk zo groot als nu

Kaspar Mengelberg, psychiater
Volledig scherm
Wierd Duk © Joost Hoving

In de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring praat een klein gezelschap over de stand van het debat in Nederland. Onder hen een psychiater, een filmregisseur en ik. Mannen van boven de vijftig, blank ('wit'), hoogopgeleid. We maken ons zorgen. ,,Niet eerder in mijn leven was de politiek-correcte druk zo groot als nu," zegt Kaspar Mengelberg (70), psychiater in Amsterdam. ,,Ik hoop dat Trump de Amerikaanse verkiezingen wint. Ik vind de discussie over racisme in Nederland flauwekul. En mijn grote zorg is de islamisering van Europa. Maar als je dit zegt ben je 'onfatsoenlijk' en een 'PVV'er'."

Het is kort voor de verkiezingen in de VS. De media, de politiek, de onvermijdelijke cabaretiers, de BN'ers: allemaal zingen ze het loflied van Hillary. Commentatoren maken hun kijkers en lezers wijs dat Clinton de betere kandidaat zou zijn. Zelden wordt erbij verteld dat Hillary de lieveling is van Wall Street - haar schoonzoon komt van Goldman Sachs, de meest gehate bank ter wereld - of dat ze bevriend is met Goldman Sachs' Lloyd Blankfein, tegen wie de linkse protestbeweging Occupy zich keerde en die meent dat 'bankiers het werk van God doen', of dat ze op buitenlands terrein een 'havik' is, die smadelijk lachte om de moord op Gadaffi en Poetin vergelijkt met Hitler.

'Hillary' is in de beeldvorming de gewenste, links-liberale kandidaat. Bij de Vara, ooit de arbeidersomroep, voert men op verkiezingsavond voor haar een rituele hoogmis op met veel vrouwen, die Hillary prijzen omdat ze een vrouw is.

  1. ‘Love Actually’-Johnson gooit alles in de strijd en sneert met bordjesfilmpje naar Hugh Grant
    VIDEO

    ‘Love Actually’-Johnson gooit alles in de strijd en sneert met bordjes­film­pje naar Hugh Grant

    De Britse premier Boris Johnson gooit alles in de strijd in de aanloop naar de verkiezingen van aanstaande donderdag. Zelfs zijn romantische kant. In een parodie op de bekende ‘bordjes-scène’ uit de kerstfilm Love Actually probeert Johnson kiezers te motiveren op de conservatieven te stemmen. Tegelijkertijd is het filmpje een sneer naar Love Actually-acteur Hugh Grant, die een groot brexit-tegenstander is en de hoofdrol van premier speelt in de film.