Volledig scherm
© ANP

Verkoop huizen stijgt opnieuw

Vooral dankzij de extreem lage hypotheekrente is de huizenverkoop weer gestegen. Vrijstaande woningen werden het meest verkocht. Dit maakte het kadaster vandaag bekend.

Vorige maand steeg de verkoop met meer dan 7 procent vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden er vorige maand 19.723 woningen verkocht. Vooral vrijstaande woningen zijn populair, de verkoop steeg met 18 procent. Qua provincies scoort Overijssel het beste, daar steeg de verkoop met 21,3 procent. In Noord-Holland was er juist een daling van 3,4 procent.

Nieuwbouwmarkt
Door de grote vraag dreigt volgens de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB een tekort aan nieuwbouwwoningen in Nederland. ,,Door gebrek aan plancapaciteit en trage procedures dreigt de nieuwbouwmarkt weldra droog te koken'', stelt de vereniging.

NVB-directeur Nico Rietdijk liet eerder weten dat nieuwbouw populairder is dan bestaande bouw. ,,Bij nieuwbouw weet je wat je krijgt en is het rondmaken van de hypotheek vaak ook beter te overzien en gemakkelijker geregeld dan bij een oud huis, waar nog van alles aan moet gebeuren.''

Volgens het Kadaster zijn er vorige maand 8,4 procent meer hypotheken geregistreerd dan een jaar eerder. Ook werd bekend dat er in juli 196 gedwongen huizenverkopen hebben plaatsgevonden. Dat was 22,5 procent minder dan vorig jaar.
  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.