Volledig scherm
© anp

Verspilling van 06-nummers houdt aan

Telecomaanbieders doen te weinig om te voorkomen dat het aantal 06-nummers opraakt. Dat stelt de ACM. De waakhond stelt een onderzoek in.

Quote

Het gebruik van 06-num­mers voor andere doelen dan bellen is verboden

Autoriteit Consument en Markt
Volledig scherm
© ANP XTRA

De aanbieders geven nog te vaak een 06-nummer aan apparaten als tablets, alarminstallaties, snoepautomaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers. Signalen daarover zijn voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aanleiding om een onderzoek in te stellen. De bedrijven moeten laten zien wat ze doen om onnodig gebruik van 06-nummers tegen te gaan.

,,Het gebruik van 06-nummers voor elektronische communicatiediensten waarbij het nummer normaal gesproken niet of automatisch wordt opgeroepen, is verboden", schrijft de ACM in een brief aan de aanbieders.

097-nummer
Van de 60 miljoen beschikbare 06-nummers zijn er ruim 54,5 miljoen in gebruik, bleek vorig jaar uit onderzoek, ruim 90 procent dus. Daarom heeft de ACM met de telefoonaanbieders afgesproken dat apparaten die niet gebruikt worden om te bellen een 097-nummer moeten hebben.

Dat gebeurt echter nog lang niet altijd. Volgens de ACM komt dat vooral door technische problemen: aanbieders moeten hun systemen aanpassen. De nieuwe nummers hebben 12 in plaats van 10 cijfers. ,,Ze moeten investeren in complexe ict-voorzieningen om met de langere 097-nummers hun producten aan hun klanten te leveren."

Niet-telefonie
Maar de mededingingsautoriteit vindt dat het allemaal veel te lang duurt. Bedrijven moeten daarom inzage geven in het aantal 06-nummers dat sinds 1 juni 2014 is uitgedeeld voor niet-telefonie apparaten. Ook moeten de telecomaanbieders laten zien hoe ze klanten informeren over het gebruik van 06- en 097-nummers. Daarnaast moeten ze laten zien hoe de systemen zijn aangepast.

Als de 06-nummers inderdaad opraken dreigt een peperdure omnummeringsoperatie, vergelijkbaar met die van de vaste nummers in 1995.

Volledig scherm
© ANP
  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.