Volledig scherm
Beeld van een ontgroening © Almanak studentenvereniging

Vindicat schrapt zwijgclausule ontgroeningen

Het in opspraak geraakte Groningse studentencorps Vindicat stopt met een omstreden zwijgcontract voor ontgroeningen. Tot nu toe riskeerden eerstejaars een boete van 25.000 euro als ze naar buiten treden over hun ontgroening. Vanaf volgend jaar is dat niet meer zo.

Het besluit is een eerste maatregel nadat Vindicat in opspraak is geraakt door een reeks incidenten, waaronder een ernstige mishandeling tijdens de ontgroening. De maatregel is genomen na overleg met de gemeente Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Volgens het bestuur is het zwijgcontract ooit bedacht om te voorkomen dat journalisten undercover mee zouden lopen.

Zwijgcontract
Het zwijgcontract stond ter discussie. Zelfs vicepremier Lodewijk Asscher bemoeide zich er mee. Wat hem betreft geeft het bestaan van een zwijgcontract al aan dat er dingen gebeuren 'waar je achteraf niet over in discussie wil'.

De ontgroening in studentenstad Groningen staat inmiddels stevig ter discussie. De gemeente en de universiteit willen er een einde aan maken. De universiteit wil rector Elmer Sterken, een lid van het college van bestuur van de Hanzehogeschool, deel laten nemen aan een externe commissie die de introductietijd bij de de studentenverenigingen moet bekijken. Vindicat zelf zegt open te staan voor aanpassingen.

Banga
Vindicat kwam in opspraak toen er een 'banga-lijst' opdook, een boekwerkje waarin vrouwelijke leden werden beoordeeld op hun seksuele prestaties. Ook bleek een aspirant-lid te zijn mishandeld tijdens de ontgroening. Vermoedelijk is een ouderejaars, onderdeel van de leiding van de ontgroening, bewust op het hoofd van het slachtoffer gaan staan. Die moest met letsel aan zijn hoofd naar het ziekenhuis.

Het slachtoffer zou geen aangifte hebben gedaan omdat de dader inmiddels vrijwillig weg is gegaan bij het corps.

Internetjournalist Roel Maalderink bezocht Vindicat onlangs. Hij peilde de stemming. Op de beelden is te zien dat het corps toegeeft de zwijgclausule te zullen schrappen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement