Volledig scherm
© ANP

'Vogelgriep blijft terugkeren'

Den Haag Nederland moet zich erop voorbereiden dat de vogelgriep jaarlijks terugkeert. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit (WUR). Hoogste tijd voor een nationale herbezinning, menen pluimveehouders.

Quote

Maar iedereen houdt nog steeds zijn hart vast

Hennie de Haan

Nederland kampt met de zwaarste uitbraak van vogelgriep in jaren. In één maand tijd dook het zeer besmettelijke en dodelijke virus van het type H5N8 op bij negen bedrijven, ruim 700.000 kippen en eenden zijn sindsdien geruimd. De meest recente besmetting werd vastgesteld op Eerste Kerstdag, op een bedrijf in Zoeterwoude. De vraag die de hele sector bezighoudt is of het einde van de griepgolf in zicht is. ,,Een paar dagen is er nu goddank geen besmetting vastgesteld", zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP). ,,Maar iedereen houdt nog steeds zijn hart vast."

De aantallen geruimde vogels halen het niet bij het rampjaar 2003, toen een derde van de Nederlandse pluimveestapel werd vernietigd. Maar sindsdien was het meermaals raak. In 2006 en 2011 dook de vogelgriep opnieuw op, zij het destijds op kleine schaal en in een milde variant. In 2014 was er een uitbraak van H5N8 op bedrijven in Utrecht, Zuid-Holland en Overijssel. En nu, twee jaar later, dus opnieuw.

Structureel
Daar zal het niet bij blijven, waarschuwen onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research, dat in opdracht van de overheid besmettingen met de ziekte aviaire influenza of klassieke vogelpest vaststelt. ,,Op dit moment zijn er problemen bij pluimvee met het HPAI H5N6 virus in Azië en het zou ons niet verbazen als wij daar in 2017 en/of 2018 mee te maken krijgen door introductie van dit virus via trekvogels", stelt het instituut tegen deze krant. ,,Het lijkt er dus inderdaad op dat vogelgriep structureler wordt."

Quote

Is het nou wel zo slim om in de buurt van water een bedrijf te openen met kippen die buiten lopen

Hennie de Haan

Wetenschappers gaan ervan uit dat vogelgriep ons land binnen wordt gebracht door trekvogels die deze kant op komen om te overwinteren. Direct na hun aankomst uit het oosten in november zijn de eerste besmettingen ontstaan. Toen werden dode wilde kuifeenden en futen gevonden die door de vogelgriep waren gestorven. Het is goed denkbaar dat watervogels door direct contact of via besmette uitwerpselen het virus overdragen op vogels die worden gehouden op pluimveebedrijven.

Maatregelen
Kippen- en eendenhouders nemen intussen ingrijpende maatregelen om besmetting te voorkomen. Laarzen, kruiwagens en tractorbanden worden ontsmet voor ze de stal ingaan, vervoer is aan strenge regels gebonden en er geldt een ophokplicht. Het ministerie van Economische Zaken benadrukt in te zetten op maatwerk, om besmetting te voorkomen maar tegelijkertijd het ondernemen niet onmogelijk te maken. ,,Het middel moet niet zwaarder worden dan de kwaal", aldus een zegsman van het departement.

Toch denkt NVP-voorzitter De Haan dat het na deze uitbraak, 'als de wonden gelikt zijn', tijd is voor een nationale herbezinning. ,,We moeten nadenken hoe we op een verantwoorde wijze leren omgaan met vogelgriep." Dat gaat veel verder dan het nemen van hygiënemaatregelen, denkt De Haan. ,,Zo zijn er de afgelopen jaren veel waterrijke natuurgebieden gecreëerd, waar vogels op af komen. Is dat wel verstandig geweest?" Daarbij ontkomt de sector er zelf niet aan ook streng naar zichzelf te kijken. ,,Is het nou wel zo slim om in de buurt van water een bedrijf te openen met kippen die buiten lopen? Dat is wel heel veel risico."