Volledig scherm
PREMIUM
Diederik Stapel sprak vorige week over zijn ervaringen in Utrecht. © Jean-Pierre Jans

Waarom Diederik Stapel geen zelfmoord pleegde

fraudeurNadat hij in 2011 werd ontmaskerd als fraudeur, belandde oud-hoogleraar Diederik Stapel in een ernstige depressie. Nog altijd een paria en hersteld van zijn doodswens, schreef hij er een boek over. 'Ik praatte met paarden. Dát was pas therapie'.

Quote

Ik kreeg van mijn psycholoog een stempel: gezond

Diederik Stapel
Volledig scherm
© Jean-Pierre Jans

Als je op een terras in Den Bosch cappuccino's met hem drinkt, zou je het niet zeggen. Zijn ogen twinkelen, hij glimlacht en vertelt enthousiast. Diederik Stapel - met baardje - straalt levenslust uit. Maar nog maar kort geleden verlangde hij maar naar één ding: zijn eigen dood.

De ooit zo succesvolle hoogleraar sociale psychologie beschrijft in zijn nieuw boek Zuchten de donkerste momenten in zijn leven. 'Ik wil niet meer. Ik adem nog, kreun en steun wat, maar het liefste slaak ik met alles wat ik nog in me heb, een allerlaatste, eindelijk rustgevende zucht'.   

In 2011 bleek dat Stapel op grote schaal had gerommeld met wetenschappelijk onderzoek. Hij vervalste de uitkomsten of zoog die uit zijn duim. Na zijn ontmaskering als allergrootste fraudeur in de Nederlandse universitaire wereld trof de Brabander een schikking met het Openbaar Ministerie. Maar van anderen kreeg hij levenslang. Stapel werd verketterd, uitgekotst. Hij kwam nergens meer aan de bak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement