Volledig scherm
PREMIUM
Jan Roos was initiatiefnemer van het Oekraïne-referendum en is lijsttrekker van VoorNederland. © ANP

'Wat snapt premier Rutte niet aan NEE?'

Oekraïne-referendumPremier Mark Rutte moet eindelijk eens laten weten wat hij doet met de negatieve uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Initiatiefnemer Jan Roos, van GeenPeil, wordt ongeduldig.

Quote

We zijn nu 175 dagen verder en nog is het niet duidelijk of hij zich iets van de nee-stem­mers aantrekt

Premier Rutte zou, met het oog op de referendumwet, zo spoedig mogelijk moeten laten weten wat hij met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne doet. We zijn nu 175 dagen verder en nog is het niet duidelijk of hij zich überhaupt iets van de 2,5 miljoen nee-stemmers aantrekt. Via de NOS moesten we deze week vernemen dat de minister-president zich nauwelijks heeft ingezet om zijn 27 collega's te bewegen veranderingen door te voeren in het verdrag, iets dat hij wel in de Tweede Kamer zegt te hebben gedaan. Brexit zou in de weg hebben gezeten, maar dat is natuurlijk ook een leugen.

Het maandenlange tijdrekken van de premier heeft ervoor gezorgd dat Brexit tussendoor kwam. Als hij nog langer wacht komt straks ook de kerst tussendoor en kan hij het weer een maand voor zich uitschuiven. Ook zegt Rutte dat de andere 27 landen gewoon doorgaan als we niet meedoen. Weer niet waar, aangezien alle landen, dus ook Nederland, moeten tekenen.

Maar wat snapt de VVD-premier niet aan NEE? Hij hoeft niet te onderhandelen over een aanpassing van het verdrag. Want de meeste Nederlanders hebben in een geldig referendum laten weten het gewoonweg niet te willen. Dus niet een paar zinnen of een hoofdstukje moet anders. Het hele verdrag moet van tafel. Nee is namelijk gewoon nee en niet een 'ja, mits'.

Rutte doet alles om Brussel te behagen en heeft lak aan zijn eigen bevolking. Al jaren bezigt hij stoere taal in Den Haag over de EU, maar tekent bij ieder kruisje in Brussel. Zijn negeren van de uitslag van het referendum past precies in de lange traditie van ondemocratische keuzes door het gedrocht dat de Europese Unie is geworden.

Ook in 2005 ging ons land naar de stembus voor een referendum, toen over de Europese Grondwet. Ook toen zeiden wij massaal nee en werd de uitslag de prullenbak ingegooid. Nederland dient als braafste jongetje van de klas netjes de hoogste bijdrage, per hoofd van de bevolking, over te maken en, als er nog een naheffing komt, zonder zeuren de knip te trekken, maar de bevolking die dat moet ophoesten wordt verder maar gezien als een lastig obstakel.

Als campagneleider van GeenPeil en lijsttrekker van VoorNederland roep ik premier Rutte op per direct duidelijk te maken wat hij met de uitslag van 6 april gaat doen. Speel open kaart. Heeft hij maling aan onze bevolking en is hij een trekpop van Brussel of is hij toch de premier van dit land?

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”