Volledig scherm
© anp

Weer minder gevangenen in Nederlandse bajes

Het aantal gevangenen in Nederland is opnieuw flink gedaald. Ons land telde vorig jaar 39.800 gedetineerden, 8 procent minder dan een jaar eerder en liefst 20 procent minder dan tien jaar geleden.

Quote

Er worden te weinig mensen veroor­deeld

Gerrit van de Kamp

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden voor de afname is volgens het CBS eenvoudig: de criminaliteit in ons land neemt sterk af. De politie registreerde vorig jaar 29 procent minder misdrijven dan in 2005. ,,Die afname zet onverminderd voort, en geldt voor alle veel voorkomende delicten," zegt Maarten Bloem van het CBS. Vergrijzing is de belangrijkste oorzaak, maar burgers en bedrijven beschermen zich ook steeds beter tegen criminaliteit, bijvoorbeeld door hun huis of bedrijfspand beter te beveiligen.

Maar volgens politievakbond ACP heeft de daling heel andere oorzaken. ,,Er worden te weinig mensen veroordeeld,'' zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Het oplossingspercentage is te laag, en van cybercrime wordt amper aangifte gedaan omdat het te ingewikkeld is. De criminaliteit neemt helemaal niet af, ook al zeggen de cijfers van het CBS van wel. Die zijn puur gericht op de klassieke misdrijven, en dus achterhaald. Statistieken kunnen er wel degelijk naast zitten.''

Minder cellen
Van alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. Van de laatste 2 procent is de nationaliteit niet bekend. 11 procent van alle gevangenen in ons land is van Marokkaanse afkomst, 9 procent is van Surinaamse komaf en 7 procent van Antilliaanse afkomst. Drie op de honderd gevangenen zijn ouder dan 65, negentig procent is man.

Door de afname van het aantal gedetineerden heeft Nederland steeds minder cellen nodig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft al honderden cellen verhuurd aan België en Noorwegen: die landen kampen juist met overvolle gevangenissen. Ook overweegt het ministerie een aantal gevangenissen te sluiten.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”