Wie is de dader van de aanslag in Nice?

De man die gisteravond met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, was volgens Franse media een 31-jarige Fransman van Tunesische komaf. Hij stond niet bekend als jihadist. De Franse aanklager bevestigt zijn identiteit: Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Op sociale media is een foto verschenen van een verblijfsvergunning van de dader.

De politie onderzoekt de truck waarmee de man op de menigte inreed in Nice
Volledig scherm
De politie onderzoekt de truck waarmee de man op de menigte inreed in Nice © afp

De dader zou een inwoner van Nice zijn. Zijn huis wordt op dit moment doorzocht. Buren beschrijven de man als eenzaam, stil en zelfs depressief. Hij zag er niet uit als een religieus persoon, droeg vaak een korte broek met werkschoenen. ,,Hij had een rare blik", zegt Jasmine (40) tegen Le Figaro.

Vuurwapengevaarlijk
Een bron bij de Franse politie zegt dat de dader bekend was bij de politie als een vuurwapengevaarlijke crimineel en pleger van huiselijk geweld, maar niet wegens banden met soennitische extremisten. Hij is in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Dat heeft de Franse justitie vandaag verklaard.

De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Volgens de Franse justitie was Bouhlel verder een 'volslagen onbekende' voor de geheime diensten. Zijn naam komt ook niet voor in de databanken vanwege radicalisering.

Vrouw en kinderen
Bronnen binnen de Tunesische veiligheidsdienst zeggen tegen persbureau Reuters dat de man uit Msaken komt, een stad in het noordoosten van Tunesië. Vanuit daar vertrok hij vier jaar geleden naar Frankrijk. Msaken ligt ongeveer tien kilometer van Sousse. Op het strand van die plaats schoot een terrorist ruim een jaar geleden 38 mensen dood, voornamelijk Britse vakantiegangers.

Drie kinderen
De verdachte, Bouhlel, was getrouwd en had drie kinderen, maar was gescheiden. Zijn ex-vrouw is door de politie meegenomen voor verhoor. Hij stond bij de inlichtingendiensten niet bekend als een man met radicale opvattingen.

Sommige Franse media en sociale media meldden vanochten dat de dader Antwan Kumiya heette, maar dat bleek onjuist. De dader huurde de vrachtauto eerder deze week aan de westrand van Nice, in Saint-Laurent-du-Var.

De man zou al uren in de straat klaar hebben gestaan om toe te slaan. Hij zou agenten die hem controleerden wijs hebben gemaakt dat hij ijs bezorgde. De agenten stuurden hem niet weg, zo meldt de Britse krant Daily Mail.

Quote

Dit soort aanslagen wordt nooit door een persoon bedacht. Er moeten meerdere mensen bij betrokken zijn

Christian Estrosi, de burgemeester van Nice

ID-kaart
De ID-kaart van de dader werd in de cabine van de truck gevonden. Ook zouden beveiligingscamera's hebben vastgelegd hoe de man in zijn vrachtwagen stapte ergens in de heuvels rond Nice. 

Het is nog niet duidelijk of de man alleen handelde. Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, zegt dat op dit moment wordt onderzocht of de dader handlangers had. ,,Dit soort aanslagen wordt nooit door een persoon bedacht. Er moeten meerdere mensen bij betrokken zijn."

De man reed op een menigte in aan het strand aan de Promenade des Anglais. Daarbij vielen zeker 84 doden en tientallen gewonden onder wie achttien mensen zeer ernstig. Er waren naar schatting 100.000 mensen gekomen voor het vuurwerk ter gelegenheid van de nationale feestdag.

Een man legt bloemen bij de Franse ambassade in Moskou.
Volledig scherm
Een man legt bloemen bij de Franse ambassade in Moskou. © AFP
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.