Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Zeur toch niet zo!

klaagkampioenenDe dagelijkse file, vallende blaadjes of trage - soms zelfs ontbrekende - wifi: terwijl we baden in luxe, zeuren we wat af. Zijn Nederlanders echt klaagkampioenen? En hoe moet je omgaan met een notoire zeikerd?

Quote

Het zit in de menselijke soort om te streven naar een hoger geluksni­veau

ROEPT U MAAR!

Zeuren is zo alomtegenwoordig dat we er een groot aantal (bijna-)synoniemen voor hebben.
Een selectie: zeveren, zeuren, zaniken, zemelen, zeiken, ziegezagen, zieken, dreinen, jeremiëren, jammeren, grieven, lamenteren, mauwen, nuilen (Nijmeegs), emmeren, griepen, brommen, kankeren, eikelen, mopperen, jeuzelen, jengelen, mieren en mierenneuken.

Een jongen en een meisje stappen, turend op hun mobieltje, het perron op. Het meisje begint luidruchtig te jammeren dat er geen wifi is in de 'teringtunnel'. De jongen - stemvolume marktkoopman - doet er nog wat scheppen bovenop. ,,We kunnen wel naar Mars, maar wifi aanleggen in een tunneltje is blijkbaar te moeilijk", schampert hij theatraal, gevolgd door minutenlang heen-en-weergeëmmer waarbij 'losers' en 'fokking KPN' de meest geturfde woorden zijn.

Andere wachtenden schuifelen onrustig heen en weer. Even ontstaat de neiging om op het stel af te stappen met een afwijkend geluid, bijvoorbeeld breed lachend te opperen dat je het juist lekker rustig vindt, zo zonder wifi. Of een preek houden: 'Lieve mensen, kijk elkaar diep in de ogen, voer een gesprek, zeg dat je van elkaar houdt. Of lees de krant. Of nog gekker: een boek. En stop met dat gezeik.'