Volledig scherm
Een Event Data Recorder biedt waardevolle informatie na een ongeluk. © RV

Zwarte doos helpt politie na autocrash

De politie gaat bij ernstige auto-ongelukken gebruik maken van de data die moderne auto's bijhouden. De auto wordt zo een belangrijke getuige.

Volledig scherm
In moderne auto's zit een zogenoemde Event Data Recorder ingebouwd, vergelijkbaar met een zwarte doos van een vliegtuig. Na ernstige auto-ongelukken kan deze uitgelezen worden. © Frank de Roo

Na een proef in Rotterdam gaan zeven van de tien politieregio's nog dit jaar aan de slag met de techniek. In moderne auto's zit een zogenoemde Event Data Recorder ingebouwd, vergelijkbaar met een zwarte doos van een vliegtuig. Het systeem is ontstaan doordat fabrikanten van airbags in de Verenigde Staten gevrijwaard wilden zijn van claims dat de airbag onterecht ontplofte.

De EDR registreert tijd, locatie, remgedrag, snelheid, stand van de pedalen, werking van de airbags enzovoorts. Bij de ernstige ongevallen waarbij de afdeling Verkeers Ongevallen Analyse van de politie onderzoek doet, kunnen de laatste vijf seconden voor het ongeluk in de EDR geraadpleegd worden. De auto wordt zo een zeer waardevolle en betrouwbare getuige.

Resultaten
De techniek is er al, maar werd nog maar mondjesmaat gebruikt
De politie Rotterdam heeft de afgelopen drie jaar bij 21 ongevallen de EDR geraadpleegd. De resultaten zijn zo goed dat ondanks het lage aantal ook andere eenheden EDR-uitleesapparatuur hebben aangeschaft. De politieregio's Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam, Limburg , Oost-Brabant, Den Haag en Rotterdam zijn nu in het bezit van de EDR-apparatuur en hun mensen bij de dienst Verkeers Ongevallen Analyse worden opgeleid om er gebruik van te maken.

Zwarte doos

Quote

En dan ook meteen regelen dat de politie gemachtigd wordt om de data te raadplegen

Koos Spee, oud-verkeersofficier van justitie

De verwachting is dat het gebruik van de EDR als getuige een grote vlucht gaan nemen. In de Verenigde Staten is de zwarte doos sinds 2014 verplicht in alle nieuwe auto's.   

Oud-verkeersofficier van justitie Koos Spee is een groot voorstander van gebruik van de data uit EDR om een ongeval te analyseren. Hij wil dat de zwarte doos zo snel mogelijk verplicht wordt in de EU en dat autofabrikanten duidelijkheid verschaffen over de beschikbare data.

,,En dan ook meteen regelen dat de politie gemachtigd wordt om de data te raadplegen. Zodat je niet afhankelijk bent of de automobilist toestemming geeft.'' Volgens de Rotterdamse politie werkte tot dusver iedereen mee met het uitlezen van de zwarte doos.