Frank Poorthuis.
Volledig scherm
Frank Poorthuis. © Joost Hoving

Frank zit in quarantaine: Advies voor Mark Rutte

Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 68. Lees de eerdere afleveringen hier terug.

Mark Rutte heeft me gevraagd om in het vijf man sterke campagneteam voor z’n herverkiezing te gaan zitten. Het gebeurde dinsdagavond. We liepen van de Tweede Kamer, waar hij net zijn persconferentie had gegeven, naar een van de cafés aan het Plein. Het was er vol en gezellig, er hing zelfs een blauwe walm van sigarettenrook. Dat bevreemde me wel een beetje, maar alla. We gingen aan een tafeltje in de hoek zitten. Niemand keek ervan op dat de premier zomaar binnenkwam. Toen hij me vroeg om voor hem te komen werken was ik natuurlijk nog verbaasder. Ik zei: ‘Ik ga erover nadenken, maar als ik het doe dan moet je in ieder geval een goeie opiniepeiler aannemen.’ Dat vond hij een goed idee.

Ik kan me zelden dromen herinneren, maar toen ik woensdagochtend om 06.00 uur wakker werd, zat deze echt gebeiteld in mijn hoofd. En ik kon ook al snel thuisbrengen waarom-ie rondgespookt had. Ik heb tien jaar als politiek verslaggever in Den Haag rondgelopen en ik ben misschien wat roestig, maar een paar goeie adviezen heb ik altijd wel (al had hij aan die opiniepeiler denk ik zelf ook wel gedacht). Belangrijker is dat ik vlak voor het slapen gaan zijn persconferentie nog eens bekeken had en me realiseerde hoe kwetsbaar zijn positie op dit moment is, drie kwart jaar voor de verkiezingen.

Crisispremier

Quote

Rutte opent voorzich­tig het land, maar voor de kwetsbare sectoren gaat het te langzaam, voor de kwetsbare gezond­heids­groe­pen te snel

Frank Poorthuis

Na een moeizaam begin in de crisis (hij gaf zelf te weinig leiding, was niet zichtbaar genoeg) groeide hij als crisispremier, vonden we allemaal. Die intelligente lockdown was knap gevonden. En het leek te werken. Maar toen die lockdown even duurde, bleek dat we zelfs in levensbedreigende crises een zeer ongeduldig volkje zijn. De lobbyisten begonnen aan zijn jasje te trekken. Nu opent hij voorzichtig het land, maar voor de kwetsbare economische sectoren gaat het te langzaam, voor de kwetsbare gezondheidsgroepen te snel.

Hij kan het als premier in deze situatie bijna nooit goed doen. Als straks een nieuwe Corona-golf uitblijft, zul je z’n critici horen: het was allemaal niet nodig geweest, er is te veel onnodige economische schade geleden. Als die tweede golf wel komt heeft de premier zijn oren laten hangen naar de strandtenthouders en horecabazen.

Nou ja. Ik geloof niet dat Rutte al bezig is met de verkiezingen. Misschien stopt hij na deze megaklus wel. Maar als hij doorgaat kan-ie goed advies gebruiken. Dat ik droom dat ik hem van dat advies kan voorzien, zegt zonder twijfel iets over mijn ego. Wat, dat mag u zelf invullen.

Bekijk al onze video’s over het coronavirus: