Volledig scherm
Enorme pion bij het stadhuis. © Albert Sok

Pion en poepbank blijken onderdeel kunstproject

De ruim twee meter hoge pion die deze week opdook bij het Dordtse stadhuis is onderdeel van een kunstproject van Yvo van der Vat. Die tentoonstelling luistert naar de naam Identity.

De Dordtenaar heeft veertien bevriende kunstenaars uit heel Europa gevraagd iets te ontwerpen om neer te zetten in de stad. De pion bij het stadhuis is een ontwerp van Marcos Vidal en heet Bedankt voor uw geduld. Dat is een verwijzing naar wegwerkzaamheden waardoor automobilisten meestal meer reistijd kwijt zijn dan gebruikelijk.

Van der Vat heeft de kunstenaars de afgelopen jaren leren kennen in de drie zustersteden van Dordrecht: Varna (Bulgarije), Recklinghausen (Duitsland) en Hastings (Engeland). Afgelopen week waren zij op zijn uitnodiging in Dordrecht, waar zij allemaal iets maakten. Een aantal zaken was binnen te zien, andere buiten.

Op het Statenplein bijvoorbeeld werd door de Duitse kunstenaar Matthias Rot het geraamte gebruikt van een van de bekende houten banken. Die legde er een lange houten balk op, zaagde daar gaten in en monteerde er bakjes van de Action onder. ,,Een poepbank'', verklaart Van der Vat.

Alle kunstwerken hebben een link met de viering van 400 jaar Synode waarbij Dordrecht de komende weken en maanden uitgebreid stilstaat. ,,Je kunt het je eigenlijk amper nog voorstellen, maar zo gingen we 400 jaar geleden naar het toilet.'' Het opvallende kunstwerk wordt in de loop van de dag verwijderd om ruimte te maken voor de weekmarkt van vrijdag.

Voetstappen

Ook zijn of waren witte schoenen te zien in de stad. Die zijn een verwijzing naar de vele voetstappen die vier eeuwen geleden achtergelaten zijn in de tijd van de Synode, zegt Van der Vat. Het idee voor die schoentjes is van de Duitse kunstenares Heidi Meijer.

Ook de pion bij het stadhuis zal komende dagen weer worden verwijderd, zegt Van der Vat. ,,De afgelopen dagen was hij vies geworden, maar vreemd genoeg ook weer schoongemaakt. Geen idee door wie.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht