Van der Weijden en Visser verrassen op 5 kilometer

VideoAnnouk van der Weijden (31) was vanmiddag de snelste op de 5000 meter bij de vrouwen op het OKT in Thialf. Esmee Visser (21) werd knap tweede. Visser gaat voor het eerst naar de Olympische Spelen, Van der Weijden was in Sotsji ook al van de partij. 

Annouk van der Weijden en Esmee Visser zijn de verrassende namen die Nederland op de Olympische Spelen gaan vertegenwoordigen op de 5 kilometer. De twee rijdsters van Team Plantina waren zaterdag op het OKT alle erkende namen te snel af. Van der Weijden reed een dik persoonlijk record van 6.56,41, Visser kwam net tekort voor de winst, maar is met 6.56,60 (eveneens een pr) ook zeker van een ticket voor Zuid-Korea.

Carien Kleibeuker, Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Irene Schouten beten zich allemaal stuk op de tijd van Van der Weijden. Die reed in de eerste rit van de dag een akelig vlak schema. Van der Weijden werd vierde op de 3 kilometer, viel er op die afstand dus net naast, en hoopte op een aanwijsplek, als tweede rijdster voor de massastart. Maar ze bereikt de Spelen op eigen kracht en kan waarschijnlijk op beide afstanden uitkomen.

Slecht nieuws voor Letitia de Jong

De toch wel verrassende namen op de 5 kilometer betekenden slecht nieuws voor Letitia de Jong. De sprintster werd eerder deze week derde op de 500 meter, maar bezette daarmee de laatste plek in de selectievolgorde. De Jong is nu de elfde unieke schaatsster in de matrix en valt vermoedelijk buiten de boot. De selectiecommissie van de KNSB maakt op Oudjaarsdag de definitieve olympische ploeg bekend.

,,Ik had dit echt niet verwacht," gaf Van der Weijden na afloop toe. ,,Ik heb het afgelopen niet zo vaak een goede vijf kilometer gereden, dus ik ging er ontspannen in. Maar het ging er echt heel makkelijk."

Er waren slechts vier schaatsters ooit sneller op de 5 kilometer in Thialf. ,,Dat is een mooi rijtje. Ik ben er blij mee dat ik dat heb kunnen laten zien. Ik heb vier jaar geleden genoten van de Olympische Spelen in Sotsji. Dat was zo mooi om mee te maken. Ik heb de laatste jaren veel met Esmee getraind. Dat heeft nu heel goed uitgepakt. Dat wij nu samen gaan is natuurlijk super mooi. Om 17.00 uur beginnen de mannen aan de laatste afstand op het OKT in Thialf: de 1500 meter. 

Volledig scherm
Annouk van der Weijden. © Foto: SCS/Sander Chamid