Franssen: Ik heb niet al die jaren getraind om het dan maar in het ene jaar te laten gaan

videoDat de Olympische Spelen niet in 2020 gehouden worden, kwam ook bij judoka Juul Franssen binnen. ,,Sinds Rio heb ik die datum in mijn hoofd: 28 juli 2020. Al bijna vier jaar lang. Ik zal moeten gaan wennen aan een andere datum.”

,,Ik was aan de telefoon met iemand, ik voelde mijn telefoon op en neer gaan en dacht: oké, er is iets gebeurd. Ik hing op en dacht: Shit got real”, vertelt Franssen.

,,Ik kan er heel dramatisch over doen, maar we hebben de afgelopen week alleen maar berichten gehoord als: landen boycotten de Spelen, ze trekken zich terug. Ik werd het ook beu, al die vragen, al die meningen van mensen. Liever had ik het niet zo gehad, maar ik heb het niet voor het zeggen.”

Simpel

,,Voor mij is het heel simpel: in plaats van 28 juli 2020 wordt het 28 juli 2021. Sinds Rio heb ik die datum in mijn hoofd: 28 juli 2020. Al bijna vier jaar lang. Ik zal moeten gaan wennen aan een andere datum. Ik denk dat ik op 28 juli 2020 maar onder een steen ga liggen, al zitten we misschien dan nog steeds met z’n allen in quarantaine. Het is bizar. Gewoon bizar. Al ben ik blij dat het in ieder geval uitstel is, geen afstel. Ik wil gewoon naar de Olympische Spelen. Ik wil die medaille. Als dat niet in 2020 is, dan moet het maar in 2021, punt. Ik heb niet al die jaren getraind om het dan maar in het ene jaar te laten gaan. Ik moet aanpassen en door.”

,,Voor mij maakt het wel verschil in andere zaken. Mijn studie zou ik na de Spelen oppakken, afronden, daar moet ik ook wat voor gaan regelen, want je zit met een speciale termijn natuurlijk. Mijn ouders, schoonfamilie, zus, vriend, allemaal hadden ze al geboekt, want ik zou gaan. Ja, dat is zuur. Ook die vragen krijg je: ik heb ook geen geldboom in de tuin, dit had niemand verwacht. Maar ja, ik hoop dat er nog iets gaat komen, dat ze wel volgend jaar erbij kunnen zijn. We gaan het zien. Ik ben in ieder geval blij dat er nu duidelijkheid is.”

Juul Franssen
Volledig scherm
Juul Franssen © EPA
Juul Franssen
Volledig scherm
Juul Franssen © EPA
  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.