Mathieu van der Poel.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © ANP

Uitstel Tokio beïnvloedt carrière Van der Poel: ‘Ik blijf mountainbiken’

Met het uitstellen van de Olympische Spelen gaat ook een streep door een van de grote doelen van Mathieu van der Poel. Die had zijn zinnen gezet op een gouden medaille op de mountainbike, een idee dat zich jaren geleden in zijn hoofd nestelde.

Door Daan Hakkenberg

,,Het is een erg jammerlijke, maar wel begrijpelijke beslissing. De gezondheid gaat voor,’’ laat Van der Poel middels een persbericht vanuit zijn ploeg Alpecin-Fenix weten. ,,Anderzijds blijf ik toch met een rotgevoel achter. Vier jaar geleden hebben we een plan opgemaakt richting de Spelen van Tokio, en dat plan valt nu eigenlijk in het water. Het is mentaal niet gemakkelijk als je daar al vier jaar mee bezig bent, maar dat is voor iedereen wel het geval die op lange termijn heeft toegewerkt naar een doel in deze moeilijke periode.’’

Quote

Ik blijf voorlopig bezig, maar een echt plan maken lukt uiteraard niet

Mathieu van der Poel

Het uitstellen van de Spelen zal directe invloed hebben op het carrièreverloop van Van der Poel. Hij was voornemens na de zomer zich volledig toe te leggen op het wielrennen op de weg met mogelijk de Tour de France van 2021 als nieuw doel. 

Nu de Olympische Spelen worden uitgesteld moeten die plannen gewijzigd worden. ,,Wat de Olympische Spelen in 2021 betreft? Het is moeilijk om vooruit te blikken, het is in de eerste plaats afwachten wanneer ze de Spelen zullen laten doorgaan. Ikzelf hoop op dezelfde periode zodat ik eerst de klassieke campagne kan afwerken, zoals dat nu ook gepland stond. Enig nadeel is dat ik dan misschien zou moeten kiezen tussen de Olympische Spelen en een grote ronde. Maar dat ik voorlopig blijf mountainbiken, is wel zeker. De rest zien we later wel.”

Van der Poel werd begin februari in Zwitserland voor de derde keer wereldkampioen veldrijden. Dit voorjaar op de weg beginnen met Milaan-San Remo,verder stonden ook Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen en een debuut in Parijs-Roubaix op de planning. Na de Ronde van de Algarve reed hij geen wedstrijd meer op de weg. ,,Voorlopig is er ook weinig duidelijkheid wanneer we weer aan koersen toe zijn. Ik blijf voorlopig bezig, maar een echt plan maken lukt uiteraard niet.”

Het nog onduidelijk of de wereldbekerwedstrijden mountainbike die Van der Poel na het klassieke voorjaar zou rijden doorgaan.,,Ik hoop bijvoorbeeld wel dat het WK mountainbiken in Albstadt doorgaat zoals voorzien.’’