Annemiek van Vleuten
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten © Cor Vos

Van Vleuten: Afgelasten van de wielerklassiekers vond ik pas echt erg

Het uitstel van de Olympische Spelen zag Annemiek van Vleuten al lang aankomen. ,,Een goed besluit, goed dat er duidelijkheid is", zegt de regerend wereldkampioene wielrennen op de weg nadat het IOC heeft besloten dat Tokio 2020 pas in 2021 plaatsvindt.

Haar grootste teleurstelling van dit seizoen had ze eigenlijk al verwerkt. ,,Ik keek vooral uit naar de Ronde van Vlaanderen, de Ardenner klassiekers en de Amstel Gold Race. Het leek me geweldig om daar in mijn regenboogtrui aan de start te staan. Dat dat allemaal niet doorging, dat vond ik pas echt erg."

De Spelen zijn ook niet afgelast, maar uitgesteld. Dus volgend jaar is er voor Van Vleuten, al is ze dan inmiddels 38 jaar, nog een kans op olympisch succes. ,,Dat is ook wel een troost. De Spelen worden ingehaald, die koersen waarschijnlijk niet. Ik was sowieso nog een jaar doorgegaan met wielrennen, maar had dat graag gedaan in een jaar zonder Spelen. Ik vind een jaar met Olympische Spelen eigenlijk nooit zo fijn, er wordt door de media zo veel druk opgelegd. Alles gaat dan over de Spelen terwijl er genoeg andere mooie wedstrijden zijn.”

Van Vleuten leek vier jaar geleden in Rio op weg naar olympisch goud toen ze in een afdaling zwaar ten val kwam. Ze herstelde en werd beter dan ooit, met de wereldtitel van vorig jaar als ultieme beloning. Succes op de Spelen moet nu een jaar wachten. ,,Het is terecht. De Spelen gaan ook over eerlijk en fair met elkaar kunnen strijden. Nu zouden niet alle sporters dezelfde kansen hebben, terwijl ook de kwalificatie nog lang niet was afgerond. Ik ben blij dat we nu van die onzekerheid af zijn en hoop vooral dat we dit jaar nog aan fietsen toekomen."

Bekijk hier een eerdere reactie van Van Vleuten op de afgelasting van het wielervoorjaar: ‘Trainen zonder doel is verschrikkelijk’

  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.