Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras fotografie

Geen toetje na het eten

Columnist Thijs Zonneveld wordt moedeloos van het IOC. 'In de praktijk was er op deze Spelen heel weinig te merken dat Rusland een straf uitzat omdat het jarenlang de boel belazerd heeft met een staatsgestuurd dopingnetwerk.'

Quote

Rusland en het IOC hebben het op een akkoordje gegooid

Er waren Russische fans. Met Russische vlaggen. En Russische tenues. En Russische spandoeken. Ze zongen Russische spreekkoren. En natuurlijk was er ook een Russische gouden plak: het Russische ijshockeyteam won de finale in de enige wintersport die in Rusland écht belangrijk is.

Pardon, ik moet zeggen: de Olympische Atleten uit Rusland wonnen de ijshockeyfinale. Dat is namelijk iets héél anders.

Schijnt.

In de praktijk was er op deze Spelen heel weinig te merken dat Rusland een straf uitzat omdat het jarenlang de boel belazerd heeft met een staatsgestuurd dopingnetwerk. Er deden 169 Russen mee, er was een Rusland-huis waar het elke avond dikke party was, er liepen overal Russische bobo’s rond. Het grootste verschil met andere toernooien was de medaillespiegel. De Russen wonnen een stuk minder medailles dan normaal. Waar een beetje extra aandacht voor doping in Rusland al niet goed voor is.

Na deze Spelen kun je alleen maar concluderen dat Rusland en het IOC het op een akkoordje hebben gegooid. Ja, Rusland mag niet met de vlag zwaaien op de openings- en sluitingsceremonie, maar daar ligt geen Rus van wakker. Het is alsof een rechter in zijn vonnis tegen een dief zegt dat hij vanavond geen toetje na het eten krijgt.

  1. Podcast met Van der Breggen: ‘Ik begrijp dat mensen tweestrijd zien tussen Annemiek en mij’
    In Het Wiel

    Podcast met Van der Breggen: ‘Ik begrijp dat mensen tweestrijd zien tussen Annemiek en mij’

    Na talloze tweede plaatsen werd Anna van der Breggen eindelijk wereldkampioene. Die titel maakte haar palmares compleet. Nu zoekt ze nieuwe doelen en nieuwe uitdagingen – op de weg én op de mountainbike. In een nieuwe podcast In het Wiel spreken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam uitgebreid met haar. ‘Ik moet het gevoel hebben dat ik doelen heb waar ik enthousiast van word.’