Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

'Kimberley Bos maakt kans op een medaille'

De Nederlandse skeletonster Kimberley Bos mag vrijdag bij haar olympische debuut hopen op een medaille. Dat zegt Shelley Rudman, voormalig wereldkampioene en olympisch zilveren medaillewinnaar op het onderdeel.

Rudman is de echtgenote van de coach van Bos, de Engelsman Kristan Bromley. Volgens de Britse, die in Turijn in 2006 zilver won, behoort Bos tot de outsiders. De top 10 van de World Cup-stand maakt volgens de medaillewinnares van 2006 sowieso kans op een plak.  In deze ranglijst staat Bos veertiende. 

Desondanks mag ze hopen. ,,Als ze deze week gevoel krijgt bij de baan, is ze zeker een bedreiging voor de toppers. Ze was hier al derde tijdens het testevent en glijdt het gehele seizoen al heel goed," zegt Rudman, die tijdens de Spelen actief is als analyticus voor Eurosport.

Steeds beter

De strijd om de olympische medailles voor de skeletonsters is vrijdag en zaterdag.  Deze week vinden de trainingen plaats. Daarin doet de 24-jarige Nederlandse het steeds beter. Tijdens de derde officiële training klokte ze 52,74 seconden. Kort daarna kwam ze in de vierde oefensessie tot 52,76. Bos was daarmee rapper dan maandag, toen ze tijdens de eerste twee trainingen 54,84 en 53,57 seconden noteerde. Met haar tijden kwam de skeletonster uit Ede dinsdag uit op respectievelijk de elfde en achtste plaats.

Woensdag staan de laatste twee officiële trainingen op het programma in het Olympic Sliding Centre.

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.

Moeizame generale

Kimberley Bos heeft zich bij de laatste twee officiële trainingen voor de start van de olympische wedstrijd van vrijdag niet met de besten kunnen meten. De Nederlandse skeletonster zette in het Olympic Sliding Centre in Pyeongchang tijden neer van 53,39 en 53,34 seconden. Daarmee eindigde de 24-jarige Edese beide keren als twaalfde.

De trainingstijden in de zes runs de voorbije dagen zeggen de sportster zelf niet zoveel. ,,Een training is een training, daarin probeer je heel veel dingen uit. Ik weet nu wel wat hier wel en niet werkt en wat ik op de wedstrijddag niet moet doen. Een training zegt vrij weinig, anderen zijn ook nog dingen aan het uitproberen'', aldus Bos. ,,Ik heb relatief goede runs neergezet. Het was nog niet helemaal perfect, zoals we wilden. Maar dat bewaren dan maar voor de wedstrijd.''

Volledig scherm
Shelley Rudman © EPA