Massastarter Schouten: Ik weet dat iedereen op mij let

VideoDe Winterspelen naderen hun apotheose, voor massastarter Irene Schouten (25) moeten ze nog beginnen. Morgen gaat ze met Annouk van der Weijden een gooi naar een medaille doen op het laatste schaatsonderdeel in Gangneung. Voor minder dan eremetaal doet de Noord-Hollandse het niet.

Quote

Ik zou kunnen aanvallen, maar ik weet ook dat iedereen op mij let.

Irene Schouten

Door Tim Reedijk

,,Ik had me erop ingesteld dat ik zo laat moest”, liet ze vanochtend weten. ,,De eerste twee weken heb ik gewoon doorgetraind en wedstrijden gekeken. Nu heb ik twee dagen minder getraind en heb ik meer energie. Dan slaat de verveling wel toe. Ik zie iedereen naar het Holland Heineken House gaan – dat wil ik ook! Dus ik ben blij dat ik morgen mag rijden.”

Waar ze de spanning lange tijd kon wegdrukken, begint die wel te komen nu er serieus over tactieken worden gepraat. Alhoewel, de massastart loopt altijd anders dan gepland, erkent Schouten. ,,We hebben verschillende opties, maar het is vooral belangrijk dat Annouk en ik communiceren, dat we weten dat we goed zijn en wat we moeten doen. Je weet nooit wat andere ploegen doen. En nee, ik ben niet de aangewezen kopvrouw. Natuurlijk mag Annouk ook winnen, ze kan dat op verschillende manieren. In de sprint, in een groepje of alleen. Ze is snel en slim, dus we hebben twee paarden waar we op kunnen wedden.”

De massastart wordt morgen voor het eerst op olympisch niveau verreden. Eerst rijden de vrouwen de halve finales, gevolgd door de mannen. Sven Kramer en Koen Verweij gaan de Nederlandse eer proberen hoog te houden. Na de halve eindstrijd volgt eerst de finale bij de vrouwen en dan gaan de mannen op voor het eremetaal.

Volledig scherm
© ANP

De massasprint is een ogenschijnlijk spectaculair evenement, al verwacht Schouten een saaie koers. ,,Je kan in de finale komen door in de halve finale tussensprints te winnen. Die worden door sprinters gewonnen. Claudia Pechstein, om maar iemand te noemen, gaat daar moeite mee krijgen. Voor mij is dat jammer, want zij gaat in de finale aanvallen, waardoor de koers wat harder wordt. Ik zou kunnen aanvallen, maar ik weet ook dat iedereen op mij let. Daar verspeel ik energie mee. Het is belangrijk dat de race een beetje op gang komt, dan moeten we kijken wat er kan en wat niet. Het gaat vooral om zelf nadenken.”

Voor Schouten maakt het niet uit wie er op het podium komt, áls Van der Weijden of zijzelf er maar bij staat. ,,Dan ben ik pas tevreden.”

Volledig scherm
© ANP