Volledig scherm
© Annemarie Gorissen

Welke school na groep 8? AD brengt de schoolkeuzegids

VoorwoordVandaag bij de regiokrant zit de de bijlage ‘Schoolkeuze’. Paul van den Bosch,  hoofdredacteur AD Regio, vertelt over deze special.

De jaren tussen m’n 14de en 18de waren bepalend voor de rest van mijn leven. Het zal u wellicht bekend voorkomen. Van de 168 uren in de week zat ik er slechts 32 in de schoolbanken. Daarvan vond ik haast de helft oervervelend. Twee uur klassieke talen in een koud bijgebouw op vrijdagmiddag, brrrrr. Of wiskunde, wanneer en waar dan ook.

Maar voor mijn gevoel waren de laatste klassen van mijn middelbare-schooltijd plezierig. Het is als met veel dingen. Je vergeet snel wat is gezegd of gebeurd, je onthoudt alleen het gevoel dat je eraan overhoudt.

Nu we thuis voor het eerst te maken hebben met De Schoolkeuze, denk ik er vaak aan terug. Om die reden prijs ik deze bijlage van harte bij u aan. Toch zijn de tijden veranderd. Ik wil er hier één noemen: het digitale volgsysteem, op elke voorlichtingsavond komt het onderwerp ter sprake. Wat is zijn of haar huiswerk? Cijfers? Verzuim? (Illegaal biljarten in Café De Kroon om de hoek is er niet meer bij.) Een ‘digitale halsband’ wordt het wel genoemd, en wij worden ‘helikopterouders’. Arme kinderen. Elke misstap wordt uitgemeten, alles geanalyseerd.

Quote

Arme kinderen, elke misstap wordt uitgemeten, alles geanaly­seerd

Wijsheid

Les voor ons allen: lees deze bijlage, ga naar informatieavonden en maak samen een mooie keuze. Maar praat vooral met junior en maak een afspraak. Hoe gaan we die volgen? De komende jaren kunnen bepalend zijn voor de rest van zijn leven. Dan mag een puber zich best eens onbespied wanen. Ik wens u veel wijsheid toe - en uw kind veel succes en mooie momenten.

Volledig scherm
Paul van den Bosch. © Joost Hoving